Под завивките: Защо се срамуваме от фигурата си?

Комплекси

Дори най-прекрасното чувство между двама души може да бъде убито с постоянните притеснения на единия от двойката, свързани с фигурата му. По-често този проблем се среща при жените. Смятайки, че имат някое и друго излишно килце, постоянно питат любимия си дали изглеждат добре, дали са дебели, дали ги харесват. Мъжете може и да не обръщат внимание на питането ви, но определено няма да им стане приятно, ако започнете да ги разпитвате в по-интимна ситуация.

Задайте си въпроса каква е причината да не харесвате тялото си. Ако имате някакви забележки към фигурата си, винаги можете да вземете необходимите мерки – упражнения, спортуване и пр. Ако мъжът до вас ви обича и се разбирате добре, абсолютно ненужно е да го разпитвате постоянно за фигурата си. Може да не го отблъснете с няколко килограма в повече, но вашите въпроси със сигурност ще го отблъснат.

Първото, което ни съветват психолозите да направим, е да се отървем от комплексите си, свързани с фигурата. Не задавайте въпроса защо, а се опитайте да промените онова, което желаете. Преминете на режим за хранене, ако е необходимо. Попитайте себе си защо в действителност се срамувате от фигурата си? Дали причината е, че нещо действително не ви харесва или просто се сравнявате с манекенките от кориците.

Срам

Първо – манекенките от списанията нямат вина за ниското ни самочувствие, вината си е наша. Не си мислете, че постигнали фигурата си само с щракане на пръсти. Освен това – защо всички трябва да бъдем еднакви? Независимо как изглежда вашето тяло и дали се срамувате от него, проблемът не е в килограмите, а в психиката. Изчистете се от натоварващите мисли за кантар, сантиметър за измерване на обиколка и пр.

Интересен е въпросът за срама от начина, по който изглеждате, и от друга страна пълното разкриване пред човека до вас. Не е ли странно да имате притеснение от фигурата си и едновременно с това постоянно да напомняте на любимия за целулита по дупето или паласките по корема?

Паласки

Признайте, че е парадокс – когато човек не харесва нещо, обикновено се опитва да превърне дефекта в ефект, а не се оплаква на любимия с цел да му се направи комплимент. Комплимент, който дори няма да приемете.

Психоложката Дина Зекхаусен ни съветва да не се отдаваме на негативни мисли и да позволяваме комплиментите на близките ни хора да стигат до нас.

Доктор Зекхаусен ни предлага да опитаме да се погледнем през очите на онези, които наистина ни обичат. По въпроса със сравненията с манекените от кориците психоложката съветва да спрем да се оглеждаме в такъв тип модел. Нейното професионално мнение е изобщо да не се сравняваме с никого, да приемем себе си каквито сме и да не забравяме, че „идеална фигура” без усилия притежават много малко жени по света.

Рейтинг

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари