ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Ела с мен в Бохемска Швейцария

Ела с мен в Бохемска Швейцария

Бохемска Швейцария

Национален парк Бохемска Швейцария (National park Bohemian Switzerland), който е известен и като Чешка Швейцария, се намира в северозападна Чехия. Разположен е от двете страни на река Елба в Рудните планини. Със своята живописна местност той е едно от най-невероятните места по света.

Неговата територия има история започнала още преди милиони години когато тук е имало плидководно езеро. От пясъчното му дъно се оформят невероятни пясъчни скали, обградени със стени и като че ли направени от човешка ръка порти, които заобикалят тези каменни градове. Паркът е разположен непосредствено до национален парк Саксонска Швейцария, намиращ се в германската част на Рудните планини.

Романтичното име Бохемска Швейцария е измислено от швейцарските художници Адриан Цинг и Антон Граф, които са работели в Художествената Академия в Дрезден и били запленени от мистичния пейзаж на Рудните планини. Още преди два века те дават името Бохемска Швейцария или Чешка Швейцария на околността.

Живописната природа на Бохемска Швейцария се характеризира с многобройни реки, които преди вливането си в Елба, са прорязани от пясъчни скали. Растителността навсякъде е много буйна и почти девствена. Тази величествена, боядисана в наситено зелено, скална империя е гостоприемен домакин на най-редките представители на животинските и растителните видове.

парк Бохемска Швейцария

Бохемска Швейцария е притегателна сила за много туристи-любители на девствената природа, както и за опитни алпинисти, дошли да пробват силите си тук. Сред най-големите забележителности за многобройните гости на парка са портите Правчицка (Pravčická).

Те изглеждат като мост, който е на около 16 метра височина и е широк около 27 метра. Най-интересни са Правчицка брана и Мала Правчицка брана. Друг уникален скален обект е Панска скала, която прилича на орган. Изградена е от множество многоъгълни базалтови колони, които са се образували при изстиването на разтопен базалт.

Районът е бил защитена зона още от 1972 г., но получава статут на национален парк едва в началото на 2000 г. Идеята да се казва с аналогично име на съседния национален парк в Германия съществува още от 18 в., а споменатите швейцарски художници спомагат за популяризирането й. Връх Decinsky Sneznik (726 м) е най-високият връх в границите на парка, които се простират на изток до планина Lusatian, а на запад до планина Оре. Паркът е най-младият от четирите национални парка в Чехия.

Чешка Швейцария

В близост до националния парк има множество спокойни и тихи селца, в които можете да отседнете и в някоя от традиционните кръчми да изпиете халба от известната чешка бира. Поради нарасналия интерес през последните години към националния парк, са построени множество къщи, които се отдават под наем специално за гостите на Чехия. Ако искате по-оживено място, се насочете към град Дечин, който има вътрешно пристанище на река Лабе и е относително голям индустриален център.

Сред останалите забележителности в района е известният замък от 18 в., около който се намира "Розовата градина". Тя е създадена в стил барок и предизвиква нестихващ интерес у посетителите й.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest