Четирсет процента от интелекта на децата идва от родителите

Интелект на децата

Умно като мама и красиво като татко, а може би обратното? Всъщност защо не и от двамата по малко? При появяването на бебе, винаги започват дискусии между роднините на кого прилича повече – половината казват на мама, другата - на татко.

Първо на мама, после растейки на татко или обратното – общо взето роднините се лутат от едната позиция до другата, докато детето не порасне и не покаже, че най-много прилича не себе си.

Бебета

За приликите и разликите на детето с родителите в началната му възраст се съди само по външните белези, поне докато се изгради като личност. А знаете за това е нужно доста време. С новото изследване нещата явно доста ще се променят. Вече ще можем да спорим и от чий интелект е наследило повече отрочето – от този на майката или този на бащата.

Беше проведено най-мащабното изследване свързано с интелекта на децата. То даде интересни резултати, които най-вероятно ще породят още други въпроси след себе си, които ще предизвикат интересни дори може би ожесточени дискусии.

Деца

Изключително любопитното изследване е проведено от учените от Куинсланд. Според неговите резултати става ясно, че дечицата са наследили 40% от интелекта на своите родители. Сега вече едва ли някой ще посмее да обвинява децата колко са демотивирани или пък колко ниско е интелектуалното им ниво – в крайна сметка, метнали са се на мама и татко.

Изследването на Куинсланд е проведено в четири страни – Америка, Австралия, Великобритания и Холандия. За да се стигне до този извод, учените са изследвали интелекта на десетки хиляди деца. Според резултата от тяхното проучване, става ясно, че от 20 до 40 % от интелигентността се дължи на гените и предаването им от двамата родители към детето.

По-интересно е, че минало изследване доказваше, че този процент е доста по-висок, говореше се за числа между 40 и 50 %. Учените от Куинсланд установиха още, че генът, който „отговаря” за IQ на детето, наричащ се FNBP1L играе изключително голяма роля за умствените способности на всяко детенце.

Рейтинг

3.8
Общо 6 гласували
5 1
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари