ezine.bg»Статии»Любопитно»Работещо Момиче»Как да преборим страха от ново работно място

Как да преборим страха от ново работно място

Страх от нова работа

Страхът и притеснението при започване на нова работа са характерни неща и се случват почти при всеки. Логично е да се тревожите дали ще успеете да се справите или дали ще се сработите с колектива. Знаете, че разбирателство между работещите е много ценно, а обикновено липсата му пречи на работния процес и то много.

Страхът е отрицателна емоция, поне според психологията, и е хубаво да я намалим до минимум. Всеки човек има страхове. Някои се страхуват от височини, други от тъмнина, трети от самота – лицата на страха са много и е важно да успеете да преборите това чувство, за да сте пълноценни.

Няма значение дали говорим за работа, личен живот и пр. – страхът ви спира и ограничава, не ви дава възможност да покажете изцяло положителните си качества.

1. Първото, което трябва да направите, за да се избавите от страха на работното място, е да вярвате в себе си. Помислете, че след като са избрали вас от всички останали кандидати, значи сте направили добро впечатление. Хубаво е да сте убедени във вашите способности.

Тормоз на работа

2. Приемете страха като част от вас, но не избързвайте с каквито и да било изводи – започнете работата, вижте какво ще се случи, дали ще ви хареса.

3. Не е правилно да правите изводи и за останалите от самото начало, защото те са породени най-вече от страха. Не казвайте – тези са скучни, аз съм по-квалифициран. Вие сте под въздействие на притеснение и грешните преценки могат да донесат само проблеми.

4. Мотивирайте се, помислете за предизвикателството, което ви очаква на новата работа, и страхът няма да може да ви превземе.

Работа

5. Не се настройвайте отрицателно – изчакайте да видите обстановката, да се запознаете с колегите си. Ако те са такива или са някакви други – няма да ви помогне, а ще ви притесни повече.

6. Научете съзнанието си да очаква най-доброто, но да бъде подготвено и за не толкова отличен резултат. Всъщност, нашето подсъзнание реагира на мислите ни и това до известна степен може да ни попречи. Бъдете позитивни и започнете новото начинание в живота си с идеята, че ще се справите със задачата.

7. Не бягайте от страховете – срещнете ги. След като веднъж сте приели, че страховете са част от вас, независимо какви, опитайте се да застанете лице в лице с тях. Дори много да се притеснявате, не може да се отказвате винаги, когато изпитвате страх. Най-разумното нещо е да се срещнете с притеснението и просто да го надвиете. Защото след първата среща между страха (какъвто и да е той) и вас самите ще усетите, че той вече не съществува и не изпитвате притеснение.

Нали сте виждали как постъпва котката на ново и непознато място – оглежда се, снишава се, но върви напред – подушва всичко наоколо, разучава обстановката. Трябват ѝ не повече от пет минути, за да почувства мястото като свое.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати