И мъжете в Червената книга

Мъже

Еволюцията ще изиграе решаваща роля в битката между половете. И от тази гледна точка, войната вече е спечелена – от дамите. Мъжете са изправени пред криза на хромозомите, която в крайна сметка ще доведе до пълното им изчезване. Според авторите на проучването, процесът вече е започнал. Както казват учените – въпрос на гени и на време. След 5 милиона години светът може да осъмне без мъжка половина.

Трябва ли да включим мъжете в Червената книга на застрашените от изчезване видове? Този въпрос вълнува представителите на силния пол, след публикуваното изследване на професора по генетика Джени Грейвс. Според авторитетния австралийски учен мъжете живеят живот на заем.

Мъже

Причина за тревожните твърдения на проф. Грейвс от Университета в Канбера, Австралия е откритието, че мъжката Y-хромозома „упада“ значително по-бързо отколкото досега се смяташе. Женската X-хромозома съдържа в себе си приблизително 1 000 различни гена и всяка от дамите има по две от нея.

Не така стои въпросът с мъжките хромозоми. В първоначален вид и те са съдържали също толкова гени, колкото женските. С течение на времето, голяма част от тези гени са изчезнали. В момента мъжката Y-хромозома може да се похвали с по-малко от 100 гена или 10 пъти по-малко от женската.

Генетика

Специалистите по еволюционна генетика обясняват този факт със „самотата“ на мъжката Y хромозома. Женските хромозоми са чифт, което позволява двете отделни хромозоми да обменят информация и да поправят, образно казано, дефекти участъци и гени.

Мъжете разполагат само с една „крехка“ Y хромозома, която продължава да губи гени и да упада. Сякаш това не е достатъчно, за да удари самочувствието на мачовците, но проф. Грейвс описва останалите гени като „генетичен боклук“. По думите й: „Мъжките хромозоми са чудесен пример за глупав дизайн. От еволюционна гледна точка може да ги определите като злополука.“

Не всички учени споделят вижданията на австралийския професор. Според професор Робин Лавъл-Бадж, специалист по хромозомен анализ към Института за медицински изследвания в Лондон, няма причина за всяване на паника сред, на практика, половината човечество.

Загубата на гени, които описва колежката му от Австралия е настъпили още в зората на развитието ни като вид. Няма убедителни научни доказателства, че за последните 25 000 години Y-хромозомата е загубила каквато и да е част от гените си.

„Няма причина за безпокойство“, успокоява проф. Лавъл-Бадж. Все пак 5 милиона са изумително голям период от време според него и учените от екипа му. Специалистите по генетика ще разполагат с достатъчно време за да успеят да се справят с предизвикателствата пред тях.

Може да остане време дори да спечелят Нобелова награда, шегува се ученият. Най-вероятния сценарий, който учените предвиждат е нов, непознат на науката хромозом, просто да замести изчезналия Y-хромозом. Подобно нещо вече е наблюдавано при плъхове в естествени условия.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати