ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Ела с мен в Шартр

Ела с мен в Шартр

Шартр
Термо чаши с двойни стени за кафе - 2 броя по 200 мл-14%
Качество без компромис:
Термо чаши с двойни стени за кафе - 2 броя по 200 мл
28.00 лв.
24.10 лв.
Виж ››

Ако се намирате във Франция и сте посетили великолепния Париж е чудесна възможност да се отбиете и в Шартр. (Chartres), който сред тълпите и суетата на столицата ще Ви очарова с тишината и спокойствието си, с красивите си къщи, живописни пейзажи и почти пълната липса на хора. Градът е пропит с духа на Средновековието, но най-силно впечатление ще Ви направи величествената катедрала, която е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Град Шартр се намира на около 100 км. от Париж, в самото сърце на Франция. Той е префектура на департамент Йор е Лоар и е разположен в красивата долина Бос. Пейзажите в околностите на града са наистина забележителни и превръщат Шартър в идеално място за любителите на природата.

Най-голямото предимство на Шартр е прекрасния му център, над който на хълм се намира величествената катедрала, която още през 1979 г. влиза в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Шартр, Франция

Катедралата, която се е запазила почти непокътната през вековете се е превърнала в символ на града. Тя носи името Нотр Дам джо Шартр и има формата на латински кръст. Всяка нейна страна има три огромн портали, богато украсени с декорации и скулптури. В западната й част са разположени две величествени кули, които се различават една от друга не само по височина, но и по архитектурното си изпълнение.

Катедралата на Шартр има дълга и заплетена история. Някога тук е имало християнски храм, който през 1020 г. изгаря. Под ръководството на Жофроа джо лев се изгражда римска базилика, която е разполагала с масивна крипта. През 1134 г. избухва огромен пожар, който поразява целия град, но катедралата остава донякъде пощадена. През периода 1142-1150 г. започва работата по изграждането на кралския портал.

Днес катедралата се счита за уникален пример на готическата архитектура и по-размери е доста по-голяма от тази в Париж. Явява се като място за поклонение и масивната й архитектура привлича към града всяка година все повече и повече тълпи от туристи.

Град Шартр

Шартр разполага с голямо разнообразие от ресторанти и заведения, но имайте предвид, че не е от евтините градове. Рядко ще можете да се навечеряте за по-малко от 40 евро, но определено си струва да си поръчате някъде палачинките, приготвяни от елда. Те се считат за специалитет тук и се предлагат с разнообразен пълнеж.

Особен чар на града придават тесните криволичещи улички, над които се издигат каменни фасади. Зад много от тях се крият живописни зелени дворове, които отвън изобщо не се виждат.

Както и всеки друг град и този има някои минуси. Не е подходящо място за хора с двигателни проблеми или с наднормено тегло, тъй като почти по всички негови улички има стръмни изкачвания и спускания. Самите улици са разположени доста хаотично и често се случва някой турист да се изгуби, дори и да е с карта в ръка.

Можете да посетите този френски град по всяко време на годината, но със сигурност е най-колоритен през лятото. Тук всяка година след като се стъмва историческите сгради се осветяват и целият град заблестява. Причина за това е провеждания празник на светлината, който започва от 11 април и продължава до 20 септември.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest