ezine.bg»Статии»Любопитно»Мотивация»Как да планираме правилно времето си

Как да планираме правилно времето си

Планиране на Време

Времето е най-ценното, което имаме. И трябва да го използваме по предназначение, а не да го губим.

Планирането на времето е първата стъпка към добре свършената работа и към пълноценно изживяния живот. Полагането на усилия в тази насока е път към подреждането на живота.

Повечето хора са неспособни и дори безразлични към това, поради което живота им е в безпорядък. Има тенденция, караща хората съзнателно да не желая да планират ежедневието си. От това следва и трудното им изясняване как да бъдат от полза на човечеството, и коя е тяхната най-висша цел.

За да планирате правилно програмата си за деня, следвайте следните полезни съвети:

Подгответе и изяснете целите си. Разгледайте целите и задачите, които ви предстоят. Дайте реална оценка за времето, което ще ви отнемат. Така ще отделите правилното количество време.

Работа

Бъдете точни. Пристигането навреме изгражда репутация за точност. Това ще накара и околните да последват примера ви и ще свидетелства за вашата надеждност като човек.

По този начин показвате на останалите и най-вече на себе си, че можете да се справите с натоварена програма, че уважавате времето и вниманието на другите, и че изисквате същото от тях.

Бъдете реалист. Реалната преценка на времето ще ви спести губенето на ценни минути и часове. Ако не преценявате реално колко време ви отнема едно или друго занимание, то създадената програма просто няма да се изпълни.

Колкото и да ви се иска, програмата ви за деня няма как винаги да е идеална, тя трябва да е реална. Пресметнете времето си, добавете още 10-20% за път, проточили се срещи и т.н.

Купища Работа

Пресмятайте паузите между ангажиментите си. Разделете часовете, било на хартия и органайзер, като оставяте нужните за почивка паузи между тях. Оцветете тези квадратчета, така ще се мотивирате и ще знаете, че това е време за разтоварване.

Водете си отчет. Отбелязвайте си колко време от седмицата отделяте за срещи или подобни натоварващи ангажименти. Ако цифрата е повече от 50%, помислете си дали не сте прекалено пренатоварени и програмите на другите всъщност не са завладели вашата. Задължително включете в програмата си време за самостоятелна работа, без излишни контакти.

Вземете нещата в свои ръце. Не позволявайте на околните да изяждат времето ви и да бъркат графика. Прекъснат или учтиво отклонен безсмислен разговор, ще ви спести ценно време през деня.

Обърканите и зле съставени програми могат да направят дните тежки и дълги. Ако забележите такава тенденция и при вас, значи е време да се отнесете по-сериозно към ефективното планиране.

И най-важното – напишете графика – било на хартия или органайзер, и отбелязвайте с тикчета свършените задачи. Това ще ви даде реална представа как се справяте.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати