Защо светлината повишава настроението ни?

Слънчева светлина

Слънчевата светлина още от древността се смята за посредник на живота. Днес е доказано, че тя е полезна както за здравето, така и за настроението и поведението ни.

Наскоро екип учени от канадския университет “Макгил”, под ръководството на проф. Саймън Янг, излезе с интересно заключение относно връзката между слънчевата светлина и човека като цяло.

Те са изчислили, че практически 50 % от хората, живеещи в по-северните страни, страдат от липсата на слънчевите лъчи. Тази липса се отразява както физически, така и психически.

Настроение

Обяснение за влиянието на слънцето върху човека е свързано с обмена на серотонин. Серотонинът е невромедиатор, предаващ сигнали между нервните клетки в главния мозък.

Невроните са тези, които отговарят за формирането на настроението, хранителното и полово поведение, обмена на енергия и съня. И именно серотонинът влияе на промените в настроението при смяната на сезоните.

При проведено изследване, при участниците на 100 % се наблюдават повишени нива на серотонин през есента и зимата, когато денят е много по-къс.

Слънчеви лъчи

При сравнение с метеорологичните данни е станало ясно, че активността на невромедиатора е максимална именно в дните, когато слънцето е най-малко. Това доказва, че организмът изпитва недостиг от серотонин.

Времето, прекарано под слънчевите лъчи, оказва благотворно влияние на поведението и настроението на всеки човек. Светлината ни прави щастливи и жизнерадостни.

Това се доказва и от статистиката - в страните, където човек вижда слънцето не повече от 1.5 часа дневно, около 3% от населението страда от сезонни афективни разстройства.

Ако нямате време да се порадвате на приятното слънце, то – пуснете лъчите му вътре. Нека стаята ви е така разположена, че да още със събуждането да бъдете огряни от топлите му милувки. По този начин тялото бързо се освобождава от сънливостта и сте готови за работа.

Подобно събуждане доказано ще ви донесе по-добре настроение през целия ден, а и ще заспите вечерта по-лесно. Проветрявайте често и се стремете при всеки удобен момент да се порадвате на светлината.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Явор
Явор
14.05.2013 20:28
Да...тотално вярвам на статията, особено като се вземе под внимание, че съм живял и в БГ и на север, и знам колко е по-мрачно без слънце!
1
0