Езика на погледа - как да го разчитаме?

Език на погледа

Всеки е чувал максимата, че очите са огледало на душата. Поради това в никакъв скучай не трябва да се съмняваме в ролята им за комуникация. Често хората казват, че виждат „нещо” в очите на другия. Но дали наистина има начин да разчетем езика на погледа.

От една страна, очите трябва да се разглеждат в комбинация с останалите сигнали, които един човек изпраща на околния свят, дори и несъзнателно. От всички поведенчески елементи, те са най-прозрачните проектори на състоянието, в което се намира индивидът.

Поглед

Освен това, очите са в пряка връзка с мисловния процес, като по този начин изобразяват подсъзнателните представи и възприятия. В зависимост от посоката, в която човек насочва погледа си, се разбира сетивното състояние на личността, както и дали той си измисля или говори за реално случили се събития.

Маниера ни на насочване на очите е изграден на базата втълпената ни представа за хода на времето. Разграничено, това ще рече, че когато чертаем хода на събитията, обикновено си представяме лъч отляво надясно, като поставяме разделител за настоящето.

Невербална комуникация

От неговата лява страна е миналото, а от дясната – бъдещето. От друга страна, за да се формира нов обект в съзнанието, е нужно да погледнем нагоре. Тези явления са следствие от местоположението на визуалните центрове в мозъка ни.

Втората сетивност на очите отговаря на слуховите възприятия. Тогава погледа върви по хоризонтала.

Език на тялото

Третата кинестична сетивност заема долните положения при движението на очите.

Спрямо всичко това, когато човек движи нагоре и вляво очите си, това означава припомняне на образи от миналото. Когато движението е нагоре и вдясно означава създаване (представяне) и формиране на визуални образи в съзнанието.

Движението наляво по хоризонтала означава припомняне на звуци, шумове, мелодии, а движението надясно по хоризонтала означава моделиране или създаване на звуци, шумове, мелодии.

Ако ли пък движението е надолу и вляво, това означава припомняне на усещания и емоции, но това е и положението, в което водим вътрешен диалог. От друга страна движението надолу и вдясно означава създаване на представа за усещания и емоции.

Знаейки всички тези зависимости, всеки е способен да разчете езика на погледа на човека срещу него. Просто трябва да се проследи в коя посока се движат очите му при паузите, по време на комуникация. В редки случаи при хора, пишещи с лявата ръка, се наблюдава огледална смяна на движенията на очите.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати