Социалните мрежи са огледало за Нарциси

Социални мрежи

Колко често правите проверка на Facebook профила си? След като постнете нещо, проверявате ли колко хора са го харесали? Променя ли се егото ви от това колко харесвания имате?

Може би ви е неудобно да си признаете, но най-вероятно често се вълнувате от оценките, които получавате във Facebook. Проучвания потвърдиха, че желанието ни да бъдем харесвани във социалните мрежи е универсален феномен.

Чатове

Всички изпитваме необходимост да бъдем обичани и приобщени към някой, затова "харесванията", които получаваме в мрежата, отговарят на тази необходимост по някакъв изкривен начин.

Нарцисизъм

Социалните мрежи са нож с две остриета. От една страна създават социална общност, т.е свързва хората, а от друга ги изолират и създават ситуации, в които ние сме сами заедно.

Фейсбук

Социалната мрежа може да изгради добро самочувствие, но и да изостри нарцистичните черти в човека. В списъка на възможностите ѝ е способността да изгражда приятелства, но и да разрушава отношения.

Много хора се опитват да включат мрежите по здравословен начин в живота ни, но тази територия не е изследвана все още. Изследване доказва, че честата употреба на Facebook и Twitter уврежда много от връзките.

Друго проучване от университета в Мичигън открива, че социалните мрежи отразяват и увеличават нашето ниво на нарастващ нарцисизъм. Проучването показва, че има разлика във възрастта на хората, използващи социалната мрежа.

По-младите нарциси са по-активни и прекарват много повече време в актуализиране на състояние снимки, разглеждане на постове и коментари, доказвайки, че ползват профила си най-вече, като огледало за нарцистичните си черти.

Профилът им показва какви са и как другите ги виждат чрез него. Хората на средна възраст използват профила си, за да получат одобрение само от хората, които вече са в техния кръг. Младите хора отдават значение на мнението си и го използват по теми с цел да разширят социалния си кръг.

Изследването не показва обаче дали нарцисизмът води до по-честа употреба на социалните мрежи или те карат нарцисите да бъдат по-активни в кумуникацията си онлайн.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати