Нестандартни дестинации: Вила Нова ди Гая

Вила Нова ди Гая

Португалският град Вила Нова ди Гая (Vila Nova de Gaia), който е известен и само като Гая, е едно прелестно място, на което да прекарате почивката си. Той е известен сред туристите с многобройните си плажове, разнообразието от винарски изби и приятелската атмосфера, която се усеща от всяко ъгълче на града.

Вила Нова ди Гая се намира в едноименната община в област Порто. Поради близостта си до този неповторим град бижу, чийто исторически център е просъществувал повече от 1000 години и който е обявен от ЮНЕСКО за световно наследство, Гая е предпочитано място от туристи. В него ще можете да релаксирате на спокойствие в някой от многобройните му хотели, да се изкъпете във водите на Атлантическия океан, да отпочинете с книга в ръка на плажа и в същото време се намирате само на хвърлей разстояние от Порто.

На територията на Вила Нова ди Гая са живеели келтски племена, които по-късно са превзети от римляните. предполага се, че тогава населението е живеело южно от река Дору, както и в северната част на територията, която днес е квартал Рибейра на Порто. Тогава заселеното място се е наричало просто Гая.

С идването на мавританците започват непрекъснати нападения и постепенно жителите на Гая напускат териториите си и започват да се преселват в Порто. Гая остава обезлюдена.

С настъпването на мирните времена и с разрастването на Порто се налага преразпределяне на населението. В резултат на обещания за добри условия на живот много хора се връщат в плодородните земи на някогашния Гая и така създават сегашния град Вила Нова ди Гая.

град  Вила Нова ди Гая

Основна туристическа атракция във Вила Нова ди Гая са т. нар. "хижи". Това е район, известен с многобройните си пещери, които са превърнати във винарски изби. Част от тях са преустроени в ресторанти, в които можете да пробвате световно известния портвайн. Интерес представляват и сирената, както и предястията и основните ястия от риба и морски деликатеси, с които португалската кухня е позната по цял свят. Тези хижи се намират в долната част на града, но ако не се ориентирате, можете да попитате и местните жители, които с готовност ще Ви упътят.

Днес Гая е особено популярна сред населението на Порто. Тук на отдих често идват хората от културното и икономическото средище на Северна Португалия, какъвто е Порто. Особено посещаеми са плажовете Miramar, Granja, Aguda, Valadares, Francelos, Мадалена и Canidelo, но ако разполагате с достатъчно време, разгледайте и другите, защото те също няма да Ви разочароват.

Можете да посетите Вила Нова ди Гая по всяко време на годината. Ако искате да направите и няколко слънчеви бани или да потопите във водите на океана, е добре да избирате по-топлите месеци от май до октомври. Дори и да предпочетете зимните месеци, не е необходимо да носите прекалено много дебели дрехи, защото климатът в Португалия е изключително мек и дори и през януари средните температури са около 15 градуса по Целзий.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати