ezine.bg»Статии»Любопитно»Мотивация»Австралийците са най-щастливи в света

Австралийците са най-щастливи в света

Щастливи хора

За трета поредна година в класацията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за най-щастливите народи, Австралия застава начело.

След Австралия в челната десетка попадат още Швеция, Канада, Норвегия, Швейцария, САЩ, Дания, Холандия, Исландия и Обединеното кралство. Спрямо останалите тези страни са повишили значителни индекса „по-добър живот” чрез цялостно засилване на икономиката си.

Проведеното проучване е класирало 34 страни, спрямо критериите: доходи, здравеопазване, безопасност, жилища, работа и образование.

Брисбейн

Австралия е страната, представила се най-добре във всеки един от тези сектори. Проучването показва, че 73% от населението или около 23 милиона души в Австралия, на възраст между 15 и 64 години, притежават добре платена работа.

А това е над средното ниво. Продължителността на живота пък е 82 години – фактор, който също говори за добрия и спокоен начин на живот, позволяващ на хората да изживеят пълноценно старините си.

Щастливи нации

Австралия бе единствената развита страна през 2009 г., която избегна световната рецесия и финансовата криза. Този фактор е главният, поставящ я трета година на първо място в тази престижна класация.

От друга страна, за това спомага и високият интерес към природните ресурси на страната, способстващ за стремглавото развитие на икономиката.

Поради това австралийският долар в момента се търгува най-скъпо от 30 години насам. Въпреки това, както във всички страни и Австралийското правителство започна да се сблъсква с растящата безработица, най-вече поради края на минния бум.

Това е причината да се вземат превантивни мерки и се търсят начини да се придвижи икономиката от зависимостта и от добивния сектор към сектори, като строителството и производството.

Второто предизвикателство, пред което се изправя страната, е също глобалното явление – разликата в доходите на населението. Според Организацията за икономическо сътрудничество най-високоплатените 20% от населението на Австралия печелят шест пъти повече от най-нископлатените 20%.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати