Твърде красивите жени са заплашени от уволнение

Тормоз на работно място

Вие сте "твърде красива", за да сте на определено работно място? Може ли шефът да ви уволни, ако гледа на външността ви като заплаха за брака си?

Отговорът, поне според Върховния съд на Айова САЩ, е "Да! ".

Това е просто още едно препятствие пред развитието на жените на работното място, твърдят едни от многото създатели на понятието "мека война" сред жените.

Изследванията установяват, че жените се наказват, ако не се приемат като твърде комуникативни, твърде компетентни, твърде агресивни, прекалено самостоятелни, пасивни, скромни или не се грижат достатъчно.

Сега според съда от 12 юли една жена може да бъде наказана, ако шефът я мисли за прекалено добре изглеждаща.

Флирт на работа

Това се случи на 33-годишната стоматологична асистентка Мелиса Нелсън, която бе уволнена от шефа си, зъболекаря Джеймс Найт на Fort Dodge, защото усещал заплаха за брака си от нейния атрактивен външен вид.

Според показанията му той се изкушавал да започнете връзка с нея. Нелсън казва, че не е провокиран от поведението на асистентката си. Просто не вярвал, че може да контролира собствените си сексуални чувства и така той има право да я уволни в името на благото си.

Когато асистентката обжалва, Върховният съд на Айова заявява, че ключовият въпрос е "дали служителката, която не е участвала във флирт, може да бъде законно уволнена, просто защото шефът ѝ е неустоимо привлечен."

Съдът реши, че отговорът е "Да".

Ако този прецедент остане, мъжете мениджъри ще имат широк лиценз за отстраняване на жени по различни причини. Да предположим, че мъж е мениджър е заплашен от висококвалифициран женски служител, който може да вземе работата му.

Всичко, което трябва да направи без никакви доказателства, е да каже, че я чувства като заплаха за брака си и така може да я уволни. Съгласно това тълкуване на закона, тя няма право на иск.

Какво става, ако ситуацията беше обратната? Какво става, ако жена мениджър смята за привлекателен мъж асистент за заплаха на брака си? Може ли да го уволни? Можете ли да си представите съд да потвърди това решение?

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати