Градинарството ни прави по-щастливи

Двор

За да избягаме от стреса и от напрежението, което ни съпътства всеки ден, е хубаво да си намерим някакъв отдушник – някакво хоби, което да ни помага да се разтоварим пълноценно.

Учените предлагат да се занимаваме с градинарство и твърдят, че това ще ни донесе много повече щастие, отколкото да се отпуснем с чаша с вино в ръка.

Според проучване заниманията в градината с мотика в ръка ни правят по-щастливи и повдигат духа. Изследването показва красноречиви резултати – 90 % от запитаните отговарят, че се чувстват много по-добре и с повече настроение, след като са поработили в градината си.

Работа в градината

Проучването е проведено с помощта на 1500 човека във Великобритания, съобщава британският вестник „Дейли мейл”. Според резултатите повече от 80 % от хората, които имат градини, се чувстват доволни от живота.

За сравнение – доста по-малко са хората, които са удовлетворени от живота си и които не работят в градината, въпреки че имат такава – 67 %, според проучването.

Анкетата още е установила, че хората, чието хоби е градинарството, изпадат много по-рядко в депресивни състояния и емоционални дупки за разлика от останалите.

Градина

Изследването е поръчано от списанието Gardeners' World. В списъка с най-предпочитани от британците хобита градинарството се нарежда на втора позиция – избрано е от 43 на сто от участващите в проучването. На първата позиция застават видеоигрите – 52 % от запитаните са обявили това занимание за свое хоби.

Щастието не за първи път е подлагано на изследване – резултати от предишно проучване показват, че щастието на хората най-малко зависи от други хора. Ако мислите, че причината за него са парите или пък успешният брак – помислете пак.

Според проучване, проведено от Университета Куинсланд, разведените, тези, които никога не са сключвали брак, и овдовелите на 60 години, са по-щастливи от тези, които са семейни на същата възраст.

Специалистите провели изследването смятат, че причината се крие в това, че необвързаните се чувстват много по-свободни и имат възможност да водят по-активен живот, да поддържат повече социални контакти.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати