Писането лекува

Писане

Не можем да отречем, че споделяйки някаква негативна емоция, на човек му олеква, чувства се по-добре, сякаш притесненията му изведнъж са се стопили.

Оказва се, че да споделяш с човек не е единственият начин, по който можем да се облекчим емоционално от някакъв проблем. Ново проучване ни съветва да пишем – по този начин дори да нямаме в момента, човек с когото да споделим, ще ни олекне.

Освен емоционалното разтоварване, писането помага и при физическо неразположение, твърдят учените. Ако изразяваме чувствата и емоциите си на хартия, това определено щяло помогне на раните, които имаме в момента да зараснат по-бързо, твърдят експерти.

Щастие

Проучването е проведено в Нова Зеландия, в Университета на Окланд. Участниците в изследването са били около 50 човека – разделени са били на две отделни групи.

Всички, които взели участие в изследването, имали различни леки наранявания по тялото си. На едната група било заръчано да описват на хартия своите мисли, но без да проявяват никакви емоции или чувства.

Другата група трябвало да описват преживяванията и мислите си – всички събития, които са им причинили някакъв стрес, емоциите, които са изпитали след тях и пр.

Разтоварване

Участниците във втората група били насърчавани да са напълно откровени в своите изповеди. Голяма част от тях дори споделили тайни, които са пазили дълго време в съзнанието си.

След две седмици учените, провеждащи изследването, взели проби от участниците. Резултатите от изследването показват, че 76 % от участниците във втората група са излекувани. В първата група – раните били преминали само на 42 % от проучваните.

Това е първото подобно изследване, което доказва, че всъщност написаните на хартия чувства и емоции, помагат да излекуваме и физическите си травми. Написването на проблема помага за по-трезво осмисляне на ситуацията, също и успокоява.

По този начин стресът ще бъде категорично намален, което означава, че ще се радваме и на по-качествен сън. Това пък от своя страна ще намали възможността да се разболеем от по-сериозни заболявания, смятат експерти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати