ezine.bg»Статии»Любопитно»Ароматни пръчици - какви рискове крият

Ароматни пръчици - какви рискове крият

Ароматни пръчици

Не може да се отрече, че и ароматните пръчици и паленето на тамян създават много приятна атмосфера в дома. Още повече, че от пръчиците можем да си изберем толкова много ухания, а и се използват за ароматерпия.

Учените от университета в Северна Каролина обаче ни предупреждават – паленето им в затворено пространство наистина може да ни разболее. Американските специалисти твърдят, че ароматните пръчици, както и тамянът, дразнят очите, кожата, носа, дори могат да причинят главоболие или да предизвикат симптоми на астма.

Ароматните пръчици могат да причинят сериозен здравословен проблем – причината е в това, че замърсяват въздуха. Вследствие на това може да се получи възпаление в белите дробове. Това се отнася не само до добре познатите на пазара пръчици – същото важи и за горенето на тамян.

Тамян

За онези, които страдат от сърдечни болести, специалистите от САЩ предупреждават, че ароматните пръчици могат да влошат състоянието им и не препоръчват тяхното използване. До тези заключения специалистите са достигнали, след като са провели изследване.

Учените запалили тамян в затворено помещение. Три часа по-късно измерили какво е нивото на замърсяване на въздуха. Отчели са концентрацията на въглероден окис, формалдехид, серен диоксид. След това учените изследвали въздействието им върху белите дробове.

Вреди от ароматни пръчици

Предишно проучване по въпроса с вредата от пръчиците твърдеше, че приятната миризма, която се носи от тях, е с високо съдържание на канцерогени. Резултатите от изследването публикувани в списание “Cancer” показаха, че ако човек вдишва от тези аромати в продължение на 40 години ежедневно, може да увеличи риска от злокачествено заболяване на дихателните пътища с до 70 %.

Подобни ароматни пръчици са много разпространени в Азия и в Индия – използват се в много различни ритуали и се палят почти всеки ден. Специалистите припомнят, че тамянът и ароматните пръчици се произвеждат най-често от алоево дърво, а в състава на пръчиците влизат още сандалово дърво, етерични масла и др. Все още не е известно кои от ароматите са повече и кои по-малко вредни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати