ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Безпаричието води до затъпяване

Безпаричието води до затъпяване

Затъпяване

Кажи ми колко ти е заплатата, за да ти кажа колко си умен – макар подобно твърдение да ви се струва не само пресилено и невярно, учените са готови да ви оборят с резултатите от проучване, което са провели наскоро.

Оказва се, че размерът на заплатата на човек може да определи не само каква кола ще кара или къде ще си почива, но и колко е интелигентен.

От това следва, че хората с по-нисък доход имат по-нисък коефициент на интелигентност – според учените, които са провели изследването, при тях интелигентността намалява средно с 13 точки.

Пари

Следователно онези с по-малки доходи имат по-големи шансове да вземат грешни решения - например трупане на големи дългове, това пък от своя страна задълбочава сериозно финансовите им проблеми.

Учените твърдят обаче, че ако човек с нисък доход повиши финансовото си състояние, интелигентността му ще се върне на същите нива, на които е била. Всъщност става ясно, че финансовите ни затруднения намаляват нивото на интелигентността ни, а не че ниският интелект е причина за ниски доходи.

Икономистът от Харвардския университет Сендхил Мулаинтан твърди, че при хората с по-малко доходи парите не са единственото нещо, което им липсва. Според икономиста намаляват значително и когнитивните способности на човек.

Безпаричие

Няколко експеримента са проведени във връзка с крайните резултати от изследването, всички те са публикувани в списание „Сайънс”. Изследването е направено от американски и британски университетски преподаватели.

Специлистите подбрали на случаен принцип 400 души в американски мол, след което ги разделили на две отделни групи. Едната била богати, а другата бедни – групите били определени въз основа на собствените им доходи. След това участниците били подложени на тестове за интелигентност.

Един от проблемите бил следният – ако се развали колата и са ви нужни спешно 1500 долара за поправка, как ще ги заплатите? Идеята на въпроса била да накара участващите да помислят за своите собствени финансови затруднения. Резултатите показват, че богатите са се справил доста по-добре на теста.

Вторият експеримент бил проведен в Индия, където учените заминали, за да се срещнат със земеделци, които отглеждат захарна тръстика. Тези хора получавали парите си веднъж годишно.

Резултатите показват, че преди да им бъде платено, земеделците се справят много по-зле на тестовете за интелигентност, отколкото след като им бъдат дадени парите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
САК
САК
23.11.2013 11:44
Тц тц тц, поредната тъпоумна констатация, плод на изкривените представи на днешното време, когато парите са издигнати на пиедестал, висок до небето. Цар Пара - ако нямаш пари си нищо, мижитурка, нещастник, а сега освен всичко друго, и тъпак. Браво, продължавайте с тая гадна пропаганда, налагайте материалистичния светоглед, да забравим накрая кои сме и какви сме и да се превърнем в машини за пари и нищо повече.
5
0