ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Любимата музика лекува сърцето

Любимата музика лекува сърцето

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k146
Музика

Сръбски учени установиха, че слушането на музика заздравява сърцето и помага при възстановяване от сърдечни заболявания.

Учените от университета в Ниш смятат, че когато хората слушат любимата си музика, в мозъка се освобождава хормонът ендорфин, който подобрява здравето на сърцето.

Експертите съветват да се слуша музика без текст, тъй като думите могат да натъжават и това няма да доведе до желания ефект.

Слушане на музика

Изследването било проведено с 74 души със сърдечни заболявания, които били разделени на 3 групи.

Участниците от първата група задължително трябвало да правят упражнения в продължение на 3 седмици.

Участниците във втората група също правели упражнения в продължение на 3 седмици, но задължително трябвало да слушат любимата си музика по половин час на ден.

Участниците от третата група слушали неограничено любимата си музика, без да правят упражнения.

В края на третата седмица учените изследвали всички участници.

Сърце

Резултатите показали, че при хората, които правели упражнения и едновременно с тях слушали любимата си музика, здравето на сърцето им значително се подобрило, а издръжливостта им нараснала със средно 39%.

При групата, която правела само упражнения без да слуша музика, също било регистрирано подобрение, но само с 29%.

За изненада на учените групата, която не правила упражнения, а само слушала музика, не само че подобрила здравето на сърцето си, но и издръжливостта им нараснала с 19%.

Изследователите стигнали до извода, че оздравяването на сърцето до голяма степен зависи от отделянето на хормона ендорфин.

Според ръководителя на проучването - проф. Делянин Илич, чрез комбинацията от упражнения и любима музика се постига най-голямо подобрение във функционалността на сърцето.

Професор Илич заяви, че правилна и идеална музика за вляние върху сърдечното здраве няма. Всеки трябва да избере индивидуално музиката, която го прави щастлив, носи му положителни емоции или го успокоява.

Изследователите, провели опита, застават зад твърдението, че слушането на любимата музика може да повлияе благоприятно и на хора, които няма сърдечни проблеми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
53
41
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
bli
bli
10.04.2014 19:47
аз обичам почти всички видове песни
0
1
Епена Великова
Аз обичам да слушам Метъл,Рок,Алтернативен Рок, Алтернативен Метъл,Дъбстеп,Поп,Хард-Рок и всякаква тежка музика. Стиловете музика, който изброих винаги ме успокояват.
1
1