Доказано – любовта ни разболява

Разбито сърце

Учени откриха, че хормонът, който се отделя, кога сме влюбениокситоцин, може да ни разболее.

Окситоцинът е в основата на любовното опиянение. Той носи усещане за привързаност и щастие.

Учени от университета Нортуестърн в САЩ показаха и другата страна на този хормон – той може да причинява и страдание.

Експерименти доказаха, че окситоцинът е причина за стресиращи ситуации в общуването и податливост на тормоз. Хормонът можел да отключва страхове, безпокойства и тревоги, свързани с бъдещето.

Заради окситоцина изпитваме любовна мъка, след като дадена връзка се провали. Според учените хормонът може да причини хроничен стрес, безпокойство и депресия.

Караници

Удостоверено е, че интимните любовни ласки също могат да причинят депресия.

Проучване на австралийски специалисти от Технологичния институт Куинсланд показа, че жените често изпитват негативни емоции, когато правят секс със своята половинка.

33% от анкетираните 200 жени признали, че страдат от депресия след секс.

Голям процент от представителките на нежния пол споделили, че се чувствали разтревожени и раздразнителни след интимните ласки.

Психолозите обясняват, че не е задължително тези настроения да са свързани пряко със сексуалния партньор. Проучванията продължават, за да се научи какво точно предизвиква тези емоции при толкова много жени.

Любов

Порталът MedGuru съобщи, че въздържанието от секс преди сватбата повишавал шансовете бракът да е успешен. 22% от анкетираните потребители на сайта споделили, че не са правели секс преди да се оженят и бракът им бил по-удовлетворяващ, в сравнение с двойките, които са се изкушили.

Миналата година немски учени доказаха, че ниските нива на хормона окситоцин са причината, заради която мъжете изневеряват.

Оказало се, че мъжете с високи нива на окситоцин в организма са по-верни на половинките си.

Изследователите провели няколко експеримента с две групи мъже, като на едната група инжектирали окситоцин. След това на мъжете били представени няколко красиви жени.

Резултатите показали, че на мъжете, на които бил инжектиран допълнително окситоцин, се справяли по-лесно с дистанцирането от привлекателните жени.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати