Легендите и ритуалите на Хелоуин

halloween

Легендата за Хелоуин разказва за обикновен ирландски фермер на име Джак, който бил голям любител на алкохола, мързелив, но и много хитър.

Хитростта на Джак била толкова голяма, че той успял да излъже Дявола да не взима душата му.

Една вечер на Хелоуин повелителят на злото пресрещнал фермера, който бил подгонен от група набожни селяни.

Когато Дяволът заявил на Джак, че е дошъл, за да вземе душата му, фермерът обещал това да се случи, ако Сатаната се превърне в монета, с която да плати на преследвачите си.

За да удовлетвори последното желание ма фермера, Дяволът се преобразил в монета. Но вместо да я даде на селяните, Джак прибрал монетата в джоба си, където държал сребърно кръстче и така Дяволът попаднал в капан.

Преди да го освободи фермерът накарал Сатаната да обещае, че ще дойде за душата му след 10 години.

Когато Дяволът дошъл за втори път, за да вземе душата на Джак, той успял да го подмами да се качи на ябълково дърво, на което начертал кръст.

Хелоуин

Сатаната се съгласи никога да не взима душата на фермера, ако го пусне, но не след дълго времето на Джак изтекло и той починал.

Понеже фермерът бил много грешен, не можело да отиде в Рая. Съгласно сключената сделка с Дявола, не можело да отиде и в Ада.

Така ирландският фермер Джак бил принуден да броди по Земята, само когато наоколо е мрак.

За да вижда в тъмнината, Сатаната дал на Джак вечно горяща ряпа, която да осветява пътя му до Деня на Страшния съд.

Тази легенда за празника Хелоуин е пренесена от ирландците в Америка. И понеже там ряпа се намирало много трудно, зеленчукът бил заменен с тиква, за чиито фенери се смята, че плашат злите духове.

Сред ритуалите за Хелоуин, които се изпълняват в нощта на празника, са лакомство или номер, изрязването на тикви, четенето на страшни истории и маскирането.

Тези обичай произлизат от традициите на древните келти, които вярвали, че в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември злите духове излизат на Земята.

За да се предпазят от тях, келтите се преобличали като демонични същества.

На прага на всяка къща са оставяни различни лакомства, за да не нападнат мъртвите дома.

Рейтинг

5 3
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Убий Тъпака
Убий Тъпака
09.11.2013 13:00
Колко сте прости и двамата... като не ви харесва, не го отразявайте бе. На мен ми е любимия празник независимо от къде произхожда (а всъщност идва от една прелестна страна!!!) и ще си го празнувам винаги. Пък вие, тъпаци, стойте си у вас с българските традиции, пийте си скапаната ракия и си бодете доматите, 'щото явно за друго не ставате и продължавайте да плюете по всичко интересно и забавно, докато ние го изживяваме и се забавляваме. Защото само хората с отворени умове живеят истински. А тези като вас седят и гледат.
1
0
колю селянина
колю селянина
03.11.2013 08:27
А дали онези ги е еня за нашите празници и легенди.Ей тъп български чуждупоклонник.Празнува свети Валентин,Хелоин мелоин.Забравя лазаруването и кукерите и още куп прекрасни български и християнски традиции.Даже когато вятъра е западен глупака-чуждопоклонник се обръща на там и диша западен вятър с надежда въздуха да е от там,защото се срамува от прекрасния български въздух.
0
1
Nessy
Nessy
31.10.2013 12:33
Ние трябва да знаем нашите традиции и легенди ,а те никак не са малко.
0
1