ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Пушачите не издържат на болка

Пушачите не издържат на болка

Пушачи

Пушачите имат много по-ниска търпимост към болката – това се отнася както за хората, които пушат, така и за тези, които вече са отказали цигарите.

Известен факт е, че различните хора по различен начин реагират на болка. Някои могат да понесат много силна болка, докато други изпадат почти в нервна криза, ако трябва да им бият инжекция, защото изпитват истинска паника от усещането за болка от убождането.

Британско проучване от специалисти доказва, че прагът на поносимост към болка при пушачите е много по-нисък, отколкото този на непушачите. Дълги години специалистите спореха по въпроса доколко пушенето влияе върху прага на търпимост към усещане за болка.

Болка

Дори са съществували хипотези, че пушенето може да спомогне за намаляване на болковите усещания. Според много специалисти обаче пушенето влияе отрицателно върху поносимостта към болка и най-накрая това бе доказано. Сега това бе доказано с изследване на над 10 000 доброволци, които са участвали в мащабното проучване по отношение на търпимостта към болка при пушачи и непушачи.

Изследването е било ръководено от доктор Аслак Йохансен, който използвал прост принцип, за да установи чувствителността към болка. С помощта на студена вода той успял да направи извод за поносимостта към болка при пушачите и непушачите. Той накарал всички доброволци да потопят ръцете си в съдове с вода, която била с минусова температура и да ги задържат там, докато могат.

Целта била всеки доброволец да задържи ръцете си възможно най-дълго във водата, която предизвиква истински болки заради ниската си температура. Най-висок праг на болката имали онези хора, които никога през живота си не са докосвали цигара. Пушачите до един били с нисък праг на болката – те изобщо не можели да издържат на болезнени усещания.

Хората, които са били пушачи преди време и след това са зарязали пушенето, били с умерена поносимост към усещането за болка. Те не реагирали остро като пушачите, но не можели и да понесат дълго време болката като непушачите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
:)
:)
07.11.2013 01:26
Абсолютна глупост.
0
0
Найден Райчинов
Найден Райчинов
04.11.2013 11:51
Вода с минусова температура?!?!?
0
0
Несъгласна
Несъгласна
31.10.2013 08:29
Пълни глупости. Пушачка съм( не се гордея с това),но нямам никакви такива притеснения когато се налага да ми поставят инжекция или да ми вземат кръв.Ражданията ми бяха нормални, без никакви обезболяващи и общо взето виках не защото ме е боляло, ами защото когато напъваш просто викането си е част от родилния процес.
0
0
1
1
30.10.2013 19:53
Това изследване по- скоро показва че хората с по- нисък праг на болка по- често прибягват до психотропни вещества. Което е ясно като бял ден. :)
0
0