Най-известните гробища в света

Гробище Требич

Гробищата може и да са злокобни места, но пък се оказва, че някои от тях са нечувана атракция за туристите.

Списанието Форбс направи списък на най-популярните гробищни паркове в света.

Най-големият дом за мъртъвци се намира в Париж. В Пер Лашез туристите получават карта, на която са отбелязани гробовете на известни персони.

А в Парижкото гробище бъка от знаменити мъртъвци. Там са намерили последния си дом Оскар Уайлд, Оноре дьо Балзак, Марсел Пруст, Едит Пиаф, Сара Бернар, Шопен.

В Пер Лашез и е гробът на известния рокаджия Джим Морисън. Солистът на Доорс умря на 27 г. в Париж.

Пер Лашез придоби световна популярност през 1997 година. Тогава бе наредена ексхумация на мъртвия Ив Монтан, за да бъде проверен за тест за бащинство.

В Щатите най-посещаваното от туристи гробище е Арлингтън в покрайнините на Вашингтон. В него е погребан президентът Джон Кенеди.

В Арлингтън лежат и 360 000 загинали боици от Първата и Втората световна, Корейската и Виетнамската война.

Първият гроб е от 13 май 1864 г. на починал от перитонит войник от армията на Севера. Гробовете стигнали 16 хиляди в края на Гражданската война.

Най-известното гробище в Манхатън е това на църквата Тринити. Разположено е на ъгъла на Бродуей и Уолстрийт. На него много често се изпълняват мемориални церемонии за загиналите при взривяването на Световния търговски център през 2001 година, който бе близо до гробището.

В Оубърн край Кеймбридж, щата Масачузетс пък са поставени костите на редица американски поети и писатели.

Гробището Сан Микеле край Венеция е известно като Островът на мъртвите, защото е заобиколено от всичките си страни с вода.

Създадено е по нареждане на Наполеон Бонапарт. В него лежат композиторът Игор Стравински, американският поет Езра Паунд, нобеловият лауреат за литература Йосиф Бродски.

Ла Реколета в Буенос Айрес е последният дом на най-известните учени, бизнесмени и президенти на Аржентина. Ева Перон също е погребана там.

Старото еврейско гробище в Прага е едно от най-необичайните в света. Тук върху неголямо място са струпани 12 000 надгробни плочи, но са погребани поне 100 000 души.

Рейтинг

5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати