ezine.bg»Статии»Любопитно»По стъпките на снежния човек

По стъпките на снежния човек

MarianaMariana
Джедай
1432764214
По стъпките на снежния човек

Зима е. Рано или късно и при нас ще завали сняг. И когато бялата магия покрие улици, села и паланки идва време за какво? За почистване на улиците, затруднено движение и километрични задръствания. Но да оставим настрана тези дребни несгоди, с които така или иначе отдавна сме свикнали.

Когато бял и пухкав сняг покрие земята, идва време за зимни спортове, бой със снежни топки и правене на свежни човеци. Всеки от нас е направил не един и два от тези бели приятели, които после със свито сърце е наблюдавал как се топят под топлите лъчи на плахото мартенско слънце.

По стъпките на снежния човек

Но запитвали ли сте откъде идват снежните човеци, кой и кога ги е измислил?

Един американец го е направил вместо вас. Боб Екстайн е посветил шест години от живота си в търсене на произхода и еволюцията на снежния човек. За целта напористият американец е посетил Университета в Амстердам, както и Националния музей в Брюксел.

По стъпките на снежния човек

Именно в брюкселския Национален музея Екстайн е открил едно от първите писмени сведения за произхода на снежния човек. В книгата „Чудото на 1511 година“ изследователят открива данни за първия снежен фестивал. Според написаното вътре първият в света снежен фестивал се е провел през далечната 1434 година в Арас, Франция.

Но мистър Екстайн не спира с проучванията си дотук. След посещения в много германски и английски градове, той достига до Кралската библиотека в Хага, Холандия и до галерията на изкуството в Шпицберген, Норвегия.

По стъпките на снежния човек

По време на проучванията си американецът открива древна книга от Средните векове. Там в една от илюстрациите на заден фон се вижда изработена от сняг фигура. По-задълбоченото проучване на Екстайн показва, че корените на снежния човек всъщност са още по-древни. Първите сведения за него се срещат в Библията. Там той е описан като антисемитски символ.

Проучванията не разкриват една от загадките на снежния човек, а именно, как той е станал любимец на децата по цял свят (като изключим по обективни причини милите африканчета).

В Русия вярват, че образът на снежния човек е вдъхновен от легендата за неуловимото космато същество Йети. Докато в Литва снежният човек и символ на глупостта. Аристократите в Белгия обичат да правят снежни фигури, които „наричат“ на аристокрацията. След това тези фигури се разрушават безмилостно от артилерия от снежни топки.

И така, просто си пригответе разноцветен шал, някоя стара кофа, метла, клонки, въглени и морков (или два, ако държите да вашият снежен човек да е подчертано от мъжки пол) и стискайте палци да завали сняг.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати