ezine.bg»Статии»Любопитно»Десет факта, които Дядо Коледа не иска да знаете

Десет факта, които Дядо Коледа не иска да знаете

MarianaMariana
Джедай
1432764214
Дядо Коледа

Българите, които са по-млади от 25 години едва ли си спомнят, че преди да дойде добродушният червендалест старец на име Дядо Коледа, на неговото място се подвизаваше един друг дядо – Дядо Мраз. Той изпълняваше почти същите функции, но обикновено беше порядъчно подпийнал и винаги си водеше гадже – Снежанка.

Това е само един от недотам удобните факти, които белобрадият старец не би искал вие и децата ви да узнаете. Нека за разгледаме и останалите?

Първи факт – Дядо Коледа е на... 25 години. Поне в България е. Преди него в ролята на добродушен старец, който раздава подаръци на послушните деца, се подвизаваше Дядо Мраз, чиито прототип беше руския Дед Мороз. Дядо Мраз идваше на Нова Година, а не на Коледа и вместо на шейна пристигаше с москвич “осмак” или лада “седмица”. Сега помолете някой, който е преминал тридесетте години, да ви обясни какво значи това.

Втори факт – Дядо Коледа всъщност е Дядо Кока-кола. Съвременният образ на белобрадият старец е дело на шефа на рекламата в световноизвестния концерт Арчи Лий, а образът му, такъв какъвто ни гледа от всяка картичка, е нарисуван от художника Хидон Съндблом още през 1931 година. Червените дрехи, алените бузи, брадата, шейната и елените – всичко е реклама!

Рудолф

Трети факт – Дядо Коледа е безотечественик. Тук не търсим връзката с образа, който Кърт Вонегът изгради в един от последните си романи. Просто никой не знае откъде идва легендата за белобрадия старец. Четири, иначе културни и цивилизовани европейски държави са се хванали за гушите в лют спор кой е истинската родина на стареца.

За родно място на Дядо Коледа претендират Норвегия, Швеция, Финландия и Дания. За да разсее напрежението и защото няма как да пропусне териториална битка, и Германия се намеси в спора, като поиска ЮНЕСКО да признае стареца за нейна културна ценност.

Според финландците белобрадият старец живее в пещера в селцето Рованиеми. Шведите твърдят, че живее в подножието на хълм на име Мора. Норвежците размахват адресна книга, според която Дядо Коледа е постоянен жител на Дробак, южно от Осло, а датчаните му приписват замък някъде в Гренландия.

Четвърти факт – Дядо Коледа май е чернокож – След като една от най-мощните държави в света се сдоби с чернокож президент и то два пъти, нищо вече не може да ни учуди. По улиците на САЩ често могат да бъдат забелязани цветнокожи белобради старци, облечени с червени дрехи. Е какво пък – въпрос на виждане и политическа коректност.

Кола

Пети факт – Не споменавайте напразно името му, защото се оказва, че Дядо Коледа е запазена търговска марка на предприемчивата британски компания “Дядо Коледа” ООД. Да се обзаложим ли, че Дисни и Кока-кола умират от яд?

Шести факт – Частица от черепа му се намира в... Созопол. Не, не се шегуваме. Според Божидар Димитров и екип от експерти част от мощите на свети Николай Чудотворец, който е първообразът на Дядо Коледа, се открити при разкопки миналата година и се съхраняват в музея в Созопол.

Седми факт – Дядо Коледа може и да е добър, но е доказан патологичен лъжец. Това си е част от длъжностната му характеристика – да има винаги готови отговори на всички въпроси, които дечицата му задават. Летящи елени, спускане през комина, свръхскоростна обиколка на цялото земно кълбо – имате ли нужда от повече примери?

LSD

Осми факт – Дядо Коледа се друса. Знаем, ужасно е, но е истина. Проучване на екип от етнолози доказа, че предшествениците на добрия старец са всъщност горски шамани, които са били особено популярни на скандинавския полуостров. Та, въпросните шамани редовно консумирали халюциногенни гъби и изпадали в транс. Наркотичните вещества се отделяли заедно с урината им, която елените имали навика да ближат и...чакайте, май открихме тайната на летящите елени.

Девети факт – Еленът Рудолф е транссексуален измамник. Биолозите ще ви разяснят подробно как всяко година рогата на мъжките елени се сменят. Те падат обикновено преди Коледа, т.е. Рудолф по всяка вероятност е женска.

Десети факт – Дядо Коледа е сериен нарушител на ограниченията на скоростта. Елементарната математика показва, че дори да се възползва от часовата разлика, за да успее да обиколи земното кълбо за 31 часа, средната скорост, която Дядо Коледа трябва да поддържа е около 1040 км/час – мечтата на българския катаджия. Веднъж да се установи на постоянен адрес и “честитката” му – електронен фиш за превишена скорост, няма да закъснее.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
ина
ина
22.12.2014 20:28
има хора които вярват и такива които не не е нужно да налагате своите виждания камоли пък саит които да разпросранява неговите недостатъци
0
1