Как посрещат Коледа в топлите страни

Как посрещат Коледа в топлите страни

Има страни, където на Коледа не само не вали сняг, но и редовно температурите са около 40 градуса по време на коледните празници.

В Австралия много често Коледа се посреща на плажа, заради наистина високите температури. Традиция там е всяка година да се събират хористи, които да пеят песни под откритото синьо небе. Ако някой австралиец има желание да се включи в този така да се каже импровизиран хор, трябва да се яви на определено място и да държи в ръце специална свещ, приготвена за случая.

Всички средства, които се съберат от продажбата на тези свещи се даряват за някаква благотворителна кауза. На трапезата има запечена шунка, пълнена пуйка, много морски дарове, а традиционният десерт е сливов пудинг със заливка от бренди.

В Гваделупа времето също е много топло – там хората се наслаждават на 30-тина градуса на сянка. Обикновено приготовленията за празника започват около седмица преди Коледа. Във всеки дом има коледно дръвче, което е грижливо украсено с коледни топки и много лапмички и гирлянди. Разбира се, дръвчето е изкуствено.

За основни коледни специалитети там се приемат кървавицата и пунша – за повече аромат на напитката се добавят корички от мандарина или портокал, които са предварително изсушени. В навечерието на Коледа в Гваделупа се похапва свинско, а на следващата празнична вечер се сервира ориз и т.нар дървени грахчета. В полунощ всички отиват на църква, а дотогава домовете се огласяват от коледни песни.

Бразилската Коледа се посреща с пълнена пуйка с плодове и ядки. Традиционен десерт за празника са rabanadas – представляват препечени филии, които са поръсени с мед (може и захар), канела и карамфил.

В големите градове могат да се видят много фойерверки. А домовете на хората са украсени със свежи цветя и коледни дръвчета. Точно в полунощ срещу 25 декември осветлението на всички домове загасва и включени остават само коледните лампи по елхата.

В Южна Африка коледните празници идват по средата на лятото – традицията там повелява след обилния обяд близките да си ходят на гости, за да получат и раздадат кутиите с подаръци. Въпросните коледни кутии обикновено са пълни с храна. В Кения пък се отдават на веселие като се къпят в Индийския океан.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати