ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Обявиха почивните дни на 2014-та

Обявиха почивните дни на 2014-та

Почивни дни

Неработните дни през 2014 година ще бъдат общо 114, а около големите християнски и национални празници ще почиваме с 1 ден повече в сравнение с 2013 година.

Първата серия от почивни дни се очертава около Националния празник на България – 3 март, който тази година се пада в понеделник и ще се съчетае с уикенда, през който по принцип се почива.

Великден, който тази година е на 20 април, ще се празнува на една дата, както от източноправославните християни, така и от католиците.

Почивните дни около един от най-големите християнски празници ще започнат от 18 април и ще продължат до 21 април.

Почивка

Следващата голяма почивка ще бъде около Гергьовден, като ще започне от 1 май и ще продължи до 6 май, но ще се наложи да отработваме дългата почивка в 2 съботи – 10 май и 31 май.

3-дневен уикенд ще получим и през септември, защото денят, в който отбелязваме обявяването на българската независимост – 22 септември, се пада в понеделник.

Почивката около Коледните празници ще започне от 24 декември – Бъдни вечер, и ще продължи до 28 декември.

На 29 декември отново сме на работа до следващата почивка, която започва на 31 декември и ще продължи до 1 януари.

Официалните празници 24 май - Денят на славянската писменост и култура, и 6 септември - Денят на Съединението, няма да са почивни, защото се падат в събота.

Работа

Според психолозите дните след празниците могат да се определят като едни от най-стресовите дни в годината, защото е изчислено, че голяма част от хората страдат от т.нар. следпразнична депресия.

Статистиките сочат, че 35% от хората изпадат в депресия при завръщане на работа след продължителни празници или отпуска.

При някои хора се наблюдава загуба на координацията, на моторната функция, намалена способност да се контролира движението на ръцете и непоследователна и накъсана реч.

Това може да доведе до състояния на силен стрес при връщането на работното място.

Ето защо учените предлагат да започнем да планираме следващата си отпуска още в началото на календарната година.

Рейтинг

5 6
4 4
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати