ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Днес е Международният ден на прегръдката

Днес е Международният ден на прегръдката

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k137
Международен ден на прегръдката

От 1986 година 21 януари се отбелязва като Международния ден на прегръдката. В началото празникът се чествал единствено в САЩ, но след това бързо се разпространил по целия свят.

В духа на празника на този ден трябва да се подаряват прегръдки дори на непознати хора.

Въпреки че денят на прегръдката се отбелязва отскоро, все още не е ясно със сигурност кой е авторът на този необичаен празник.

Смята се, че инициаторите на празника са били студенти. Именно на този ден младежите и девойките са се прегръщали помежду си без интимен мотив.

Психолозите смятат, че хората, които искат да ви прегърнат, имат нужда от сигурност, комфорт и любов. Древна легенда твърди, че при прегръдката хората обменят помежду си душевна топлина.

Прегръдка

Редица експерти са доказали теорията, че прегръдките освен приятни могат да бъдат и много полезни за здравето.

Резултатите от изследванията сочат, че прегръдките подобряват настроението, тъй като стимулират образуването на сератонин.

Те могат да регулират пулса ни и по този да контролират кръвното ни налягане.

Ако се прегръщаме повече от 20 секунди, значително ще понижим нивото на кортизол – хормонът на стреса, и ще повишим нивата на окситоцин – хормонът на емоционалното свързване.

След като страната е на прага от обявяването на грипна епидемия, експертите препоръчват да се прегръщаме повече, защото прегръдките могат да повишат имунитета. Освен това те намаляват тревожността, като увеличават производството на ендорфини и активизират мозъка.

Прегръщане

Изследванията показват, че децата, които получават повече прегръдки от своите родители, по-бързо прохождат, говорят и започват да четат.

Според други проучвания брачните двойки, които се гушкат по-често, запазват връзката си по-дълго, за разлика от двойките, които не се прегръщат редовно.

Кратката прегръдка с партньора намалява стреса като 10 минутно държане за ръка.

Изчислено е, че хората има нужда от средно 13 прегръдки на ден, като всяка трае по 9.5 секунди, за да има полза, но за съжаление много малко хора получават от това безплатно удоволствие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
53
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати