Съвети за начинаещи фотографи

Начинаещ Фотограф

Добрият фотограф се е учил доста време преди да започне да прави идеалните снимки, които снима сега. Разбира се, не по-малко важен е и талантът.

Никой не може да ви обещае, че ще станете незаменим фотограф, но пък поне можете да се научите да правите хубави снимки за домашните албуми, а знае ли човек, по пътя може да откриете страстта на фотографа в себе си.

Предлагаме ви няколко съвета, които са особено подходящи за начинаещи фотографи. Някои от тях принадлежат на блестящия фотограф Джим Ричърдсън, който работи в National Geographic:

- Когато снимате, е много важно да сте спокойни. Ако ръцете ви треперят, всички снимки ще станат размазани. За да ви е по-лесно, можете да си купите статив.

- Джим Ричърдсън смята че един от основните съвети за наистина добра снимка е светлината. Той твърди, че макар изречението, че фотографията е светлина да звучи клиширано, всъщност това е самата истина.

- Следващият съвет на знаменития фотограф е преценката на кадъра и използването на т.нар. zoom. Господин Ричардсън споделя, че фотографът трябва да се разхожда, да търси добрия ъгъл на снимката, онзи който според него ще представи предмета или гледката в най-добрата светлина. Не използвайте zoom – разходете се, приближете с няколко крачки или се отдалечете, така снимката ще стане с много по-добро качество.

Снимки

- Едно от най-ценните неща, които начинаещ фотограф може да направи, твърди Ричардсън, е да опознае апарата си. Правете опити, разгледайте го, прочетете информацията в книжката, за да разберете с каква техника си имате работа.

- Друг съвет на фотографа е да изследваме отраженията – те са навсякъде около нас, само трябва да се огледаме, за да ги видим.

- Наблюдавайте – за да станете добър фотограф, трябва да се научите да забелязвате красивите, нестандартните и интересни неща. Вглеждайте се в детайла.

- Критиката към собствената в работа съвсем не е излишна. Наблюдавайте снимки на известни фотографи, вижте кое е онова, което на вас ви харесва в техните фотоси и какво липсва във вашите.

- Когато правите снимка на сграда, опитвайте се да не „режете“ основата – много по-добре е да спестите от височината, отколкото от основата.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати