Интелигентните хора виждат света в детайли

Интелигентни хора

Интелигентните хора виждат света около себе си по-различно в сравнение с хората със средно IQ. Това са данните от изследванията на доктор Дуже Тадин от университета Рочестър в щата Ню Йорк.

Според резултатите на американския специалист нещо в мозъка на по-умните им пречи да виждат големите обекти, но за сметка на това без проблеми могат да забелязват детайлите.

Това означава, че един интелигентен човек може да пропусне слон на пътя, но веднага ще забележи бълха.

Доктор Тадин е стигнал до това заключение след серия от тестове за интелигентност, които съставил специално за проучването.

Основният тест е представлявал сив екран, на който с различна продължителност са се появявали 2 елипси с вълни, като едната била по-едра, а другата – по-дребна.

Интелект

Вълните са се въртели отляво надясно, а задачата на наблюдателите е била да разберат в коя посока се въртят двете елипси.

След експеримента Тадин е установил, че високоинтелигентните хора имат нужда от повече време, за да забележат по-едрата елипса, докато почти веднага забелязват по-дребната.

Мозъците на индивидите с високо IQ са устроени по такъв начин, че да пренебрегват големите обекти, които са като фон. От теста стана ясно, че това става автоматично, не е съзнателен процес – споделя ученият.

Експертът разкрива, че по принцип по-интелигентните хора успяват да се абстрахират от страничните дразнители и да се концентрират върху една задача.

Друго проучване на Тюбингенския университет в провинция Баден-Вюртемберг установи, че умовете на старите хора работят по-бавно, но по-задълбочено.

С възрастта при човешкия мозък се забелязва намаляване на бързината на мисълта, което опровергава твърденията, че с напредването на възрастта хората оглупяват. Това е така, защото мозъците на по-възрастните са претоварени с информация.

Работа

Освен това умовете на възрастните хора работят по друг начин, като обръщат по-голямо внимание на детайлите.

Според наскоро излязла информация българите са на 14-то място по интелигентност в света.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
АйКю 300
АйКю 300
03.02.2014 10:57
Сигурно "интелигентните" американци са в челната 3-ка.
2
0