Огледалце, огледалце, я кажи...

Дамско огледало

Огледалце, огледалце, я кажи... пита мащехата в приказката за Снежанка.

Огледалото е аксесоар, без който не може никоя уважаваща себе си съвременна мадама.

Дамско огледало

Но преди да се стигне до джобния формат на отразяващото стъкълце, който е неделима част от оборудването в дамската чанта, са минали векове...

Хората са измежду малкото бозайници в природата, които могат да разпознаят себе си в огледало, заедно с няколко вида маймуни, делфините и слоновете.

В продължение на столетия магьосници и пророци са утвърждавали, че вглеждайки се в огледало виждат неща, недостъпни за простосмъртните.

Древните знания са свидетелствали, че огледалата са канали на енергийните потоци.

Не случайно и днес съществуват начини за гадаене, когато огледалата се поставят едно пред друго, за да направят коридор на отраженията в двете посоки.

Мистични хора от целия свят се взират в отразяващи обекти – огледала, масло, вода, кристални топки, ножове. Те изпадали в нещо като транс.

Тази практика датира още от Древен Египет, част е от гръцката митология, минава и през римсиките чародеи и средновековните магьосници.

Известно суеверие, е че ако счупите огледало се обричате на 7 години лош късмет.

В гръцката митология, математикът Архимед изобретил огромно огледало, което насочил към слънцето и изгорил римските военни кораби при атаката на Сиракуза през 212 г. пр. Хр.

Нарцис пък се взирал във водата и не разбрал, че вижда своето отражение и без да иска взел, че се влюбил в себе си.

И стигаме до приказката на Братя Грим за зла кралица, която се консултирала с магическо огледало за да разбере, коя е най-красивата жена на света.

Древни египтяни

Първите огледала са били създъдени в древен Египет. Те са правили от метални листове, които били идеално полирани. Най-често те били с овални форми.

Римляните първи са започнали да правят огледала от стъкло и метален пласт, поставен отзад. В римски гробове от ІІ и ІІІ в. са открити огледала и от олово.

През 14 век, огледалата започнали да се правят чрез разшираване на стъкло. След изтиване стъклата се нарязвали на парчета. Но тези огледала все още не са имали перфектно отражение.

Методът с изпичането на пласт стъкло с тънък пласт отразяващ метал станал широко разпространен през Ренесанса. За първи път по тази технология се произвеждали огледала в италианският остров Мурано близо до Венеция.

Тогава в историята на човечеството бил отбелязан и първият акт на индустриален шпиотаж. Кралят Слънце Луи XIV подкупил специалист от острова, за да дойде в Париж.

Химическият процес на покриване на стъклото със сребро бил открит през 19 в. Това откритие сложило началото на модерното производство на огледала.

Технически този метод е открит в Германия от Джъстъс вон Либиг през 1835 г.

В днешно време огледалата се правят от тънки пластове разтопен алуминий или сребро върху плочка стъкло във вакум.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 4
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
08.12.2018 11:45
Магически работи....
0
0