ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Хората са най-щастливи сутрин на закуската

Хората са най-щастливи сутрин на закуската

Закуска

Хората се чувстват най-щастливи сутрин. С всеки следващ час обаче щастието отстъпва, съобщава вестник Дейли мейл, който се позовава на анализ, проведен от специалисти на послания в Туитър.

И така настроението на човек става все по-кисело с напредването на деня, но внезапно се подобрява, щом дойде вечерта. И макар че повечето хора веднага биха си обяснили феномена с ходенето на работа, трябва да се отбележи, че това е само част от истината. Според вестника причината не е само работата, тъй като подобни резултати са отчетени и през почивните дни.

Според учени от Корнелския университет, които са изследвали над половин милион послания в Туитър, хората се чувстват малко по-щастливи през почивните дни. Причината през уикенда настроението да е по-високо се крие във факта, че тогава обикновено се събуждаме самостоятелно, а през седмицата разчитаме на събуждане от будилник.

Специалистите са проследили колко често в постовете се промъкват думички, които са свързани с щастието в различните часове на денонощието. Може би основна причина през деня настроението на хората да е минорно, е стресът на работа, пътуването до службата или друг вид задължения, с които са пълни дните ни.

Според учените това не са единствените причини да се чувстваме по-напрегнати през деня – те твърдят, че голяма роля играят и сънят, както и естественият ритъм на тялото.

Събуждане

Ведростта в началото на деня се дължи на факта, че хората са освежени от съня. През уикендите настроението е по-приповдигнато малко по-късно през деня, защото хората се излежават повече.

За своето изследване професор Майкъл Мейси е анализирал 509 милиона Туитър-послания, които са изпратени от 2.4 милиона души от 84 държави. В тези послания специалистите са търсили думи като невероятен, фантастичен, весел – думи, които съответстват на доброто настроение.

Резултатите показват еднакъв модел по целия свят, независимо от разликите в религията, културата. Единствено варира ефектът на уикенда, тъй като в различните държави имат различни работни дни.

Петък и събота са дните, когато хората от Обединените арабски емирства са най-щастливи – това са и техните почивни дни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати