Митове за остаряването

Митове за остаряването

Времето минава и всеки от нас неусетно започва да остарява. Този процес е свързан с много митове, които депресират и отчайват хората, когато се замислят над възрастта си. Представяме ви няколко мита, свързани с процеса на стареене:

В случай, че не сте спортували, докато сте били на 20 или 30, на 50 години, вече е твърде късно да спортувате – нищо подобно. Спортът е полезен за всяка възраст и никога не е късно да започнете да бъдете физически активни.

След напредването на възрастта, започваме да трупаме килограми – в това има доза истина. Вярно е, че с напредването на възрастта метаболизмът на човек се забавя, но той в никакъв случай не трябва да бъде нарочван, като основен виновник за натрупаните килограми. Всичко зависи от това как се храните.

Артритът, както и болките, които го придружават, неизбежно засягат хората в зряла възраст – факт е, че артритът се среща много по-често при възрастните хора. Причина за това е износването на мекия хрущял, но това пък не означава, че след определена възраст непременно трябва да сте сковани от болка.

За да се чувствате добре и без болка, спортувайте често, без да се претоварвате излишно, носете обувки, които са ви достатъчно удобни и се хранете здравословно. Опитвайте се да избягвате рязката промяна в килограмите.

Деменцията се появява при всеки, след определена възраст – учени изследваха мозъка на 115 годишна жена, за да видят има ли признаци на деменция. Установено е, че мозъкът си функционира нормално. Не мислете, че животът ви е приключил след определена възраст.

Митове за остаряването

Жените се страхуват да остареят повече – нищо подобно, жените се чувстват напълно подготвени за този период. Според проучване, дамите дори възприемат напредването на възрастта по скоро като приключение.

С остаряването идва и депресията, от която трудно се излиза – депресията може да се случи и на 20-годишен човек. Въпрос на психика е, но не е задължително всички хора, след определени години, да се депресират дълбоко. Важно е, ако все пак изпаднете в такова състояние, да обърнете внимание и да се лекувате.

Напредването на годините означава и край на секса – проучване направено сред 3005 човека, които са на възраст между 57 и 85 години, почти 80 на сто от жените са активни в сексуален аспект.

По въпроса за активността при мъжете – до някаква степен физиката си казва думата, но това не означава непременно край на секса. Нужно е просто да обърнете внимание на проблема и да го разрешите.

Хората, които имат по-светла кожа, остаряват по-бързо от останалите – няма никакви доказателства за подобно твърдение. Единствената причина хората да разпространяват този мит е, че на светлата кожа бръчките и петънцата се виждат по-лесно.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати