Хората са най-искрени сутрин

Закуска

Учени от университета Харвард и университета в щата Юта откриха, че голяма част от хората лъжат най-малко сутринта в сравнение с останалата част от деня.

В експериментите са участвали 327 пълнолетни мъже и жени, като в тестовете участниците е трябвало да решават математически задачи, след което са получавали възнаграждение за правилните отговори.

Доброволците в опитите не са били уведомени, че някои от задачите нямат решение, така че експертите лесно да ги хванат в лъжа, ако случайно решат някоя от нерешимите задачи.

Крайните резултати от експериментите са показали, че шансът да излъжем преди обяд е между 20 и 50%.

Сутрин

Експертите обясняват "ефекта на сутрешния морал" с обстоятелството, че в първата част на деня нашите нива на енергия в тялото са по-високи. Те постепенно намаляват с напредването на деня.

При други проведени тестове, в които участниците е трябвало да преброят точки, изписани на компютърен екран, се оказало, че те са склонни да лъжат два пъти повече следобяд, за да получат някаква финансова облага.

Мариям Кучаки и Айзак Смит, които са автори на изследването, твърдят, че времето от деня се отразява по определен начин на честните хора. Те са склонни да лъжат по-малко сутрин, но да се отдават на изкушението следобяд.

Лъжец

При останалите участници в експеримента, които се отнасяли еднакво лековато към моралните ценности, те прибягвали към лъжата и сутрин и следобед.

Един от най-явните признаци, че човек лъже е, че той гледа настрани – това е неговата защита.

Според психоаналитиците лъжата е свързана с възпитанието още от ранно детство. Малките деца не умеят да лъжат. До пет годишна възраст детето възприема света такъв, какъвто е без да дава оценка за заобикалящия го свят. Затова то е наивно и говори това, което вижда.

От пет годишна възраст при детето се появява вътрешна цензура, която започва да оценява света, който го обкръжава и дава на света различна оценка. А каква ще бъде оценката, зависи от това как ще възпитаваме детето.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати