Дебнем мъжете си с контактни лещи за нощно виждане

Леща

Нов модел лещи за очи, в които има специални инфрачервени лъчи и които да осигуряват на притежателя си перфектна видимост в тъмното, разработват специалистите.

Изследователите смятат, че чрез инфрачервената връзка новото изобретение ще може да изгради сензор, който ще може да улавя всяка видима светлина.

Учените вече имат изграден прототип, който е по-малък от нокът. Специалистите се надяват, че един ден това ново изобретение би могло да бъде вградено в обективи за войници или да се използва в някаква друга сфера, в която ще бъде полезно.

Стъпаловидният подход, който изобретателите използват за създаването на тези лещи, би могъл да доведе до ултра тънки сензори, твърди изобретателят Зауи Зонг.

Специалистът коментира още, че изобретението, върху което се работи, може да бъде направено толкова тънко, че да се интегрира към мобилно устройство или да се постави върху контактната леща.

Зауи Зонг е специалист по компютърно инженерство и работи в университета в Мичиган. В случай, че проектът бъде реализиран, той може да бъде използван в много различни сфери, като на-полезен би бил във военните среди, смятат експертите.

Подобно изобретение ще изисква много изследвания преди да стане достъпно за масовия пазар, допълват учените. Съвсем скоро започна и разработката на контактни лещи, които ще могат да следят нивото на глюкоза в сълзите – подобно изобретение ще бъде полезно на болните от диабет.

Идеята е на гиганта Google - в лещите ще има мъничък безжичен чип и малък сензор за глюкоза, които ще бъдат запечатани между двата външни слоя на лещата.

От компанията обясняват, че предстои към тях да се добавят малко лампички, които да светват, когато нивата на глюкозата за високи. Технологията все още се разработва, но от Google се надяват скоро да успеят да открият начин за справяне с диабета.

Смята се, че до 2035 година един на всеки десет човека ще бъде болен от диабет. Хората, страдащи от заболяването, трябва да измерват нивата на глюкозата редовно.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
****
****
17.10.2014 18:24
Така си е - само че сега ги следят с уличните кучета. А те разбират добре кой върши работата и кой не. Некадърниците не вършат таа важна работа, следователно нямат, следователно ги лаят. А пък който има не го лаят. Сещате ли се - ипсилон - владетелката на животните разбира от тука има/тука нема.
0
0