Приключението, наречено каучсърфинг

Приятели

Мечтали ли сте някога да обиколите света, без да се налага да плащате за квартири и хотели? А да споделите преживяванията си с напълно непознати хора? Е, оказва се, че много хора копнеят именно за това. И както знаем, когато хората обединят усилия могат да постигнат всичко. Едно такова постижение е създаването на интернет общност, наречена каучсърфинг.

Какво точно представлява каучсърфингът? Думата каучсърфинг (Couchsurfing ) буквално се тълкува като пътуване/сърфиране по диван. Но това всъщност е общност, състояща се от над 7 милиона интернет потребители, живеещи в над 100 000 населени места по целия свят.

Тези хора се отличават с изключително гостоприемство и са готови да споделят с всеки член на голямото каучсърфинг семейство дома и живота си. В продължение на няколко дни ще можете да ползвате безплатно техния диван, а в по–добрия случай ще ви се предложи дори цяла стая.

Като играете ролята на домакин пък, освен че споделяте безвъзмездно диван или дюшек, вие запознавате госта с културата, преживяванията и опита си. Често пътуващият се среща с цялото семейство на домакина, с приятелите и обкръжението му.

Целта на това приключение, освен да се докаже, че хората могат да пътуват, без да харчат толкова много пари, е да ни покаже, че светът е много по–добър и интересен, само когато се научим да споделяме всичко. Хората трябва да разберат, че културните бариери между различните народи не са непреодолими.

Сигурно се питате как се е зародила идеята за каучсърфинг? Всичко започва през 2000 година, когато бъдещият основател на каучсърфинга Кейси Фентън решава да пътува до Исландия с евтин самолетен билет. Тъй като няма къде да нощува, той изпраща писма до 1 500 студенти от Исландия с молба да отседне при някого от тях.

Каучсърфинг

Отговорят му около 50 човека и в резултат на това се среща с няколко групи студенти, които искат да го разведат из Рейкявик. След завръщането си от ваканцията, Фентън, решава завинаги да избяга от услугите на масовия туризъм и за тази цел, заедно с Дан Хофър, Себастиан ле Туан и Леонардо Силвейра, основава сайта www.couchsurfing.org

У нас каучсърфинг се практикува от няколко години. Интересен факт е, че участие в пътуването взимат хора с различни професии и социален статус. Повечето ентусиасти са младежи, но има участници и на по 75 години.

Дори и да не ви се намира никакво свободно място у дома, пак можете да се запознаете отблизо с каучсърфинг последователите, тъй като в много градове по света (включително и в София) вече се правят местни каучсърфинг събития, колективни излизания и походи сред природата. Така че единственото задължително условие е да сте жадни за приключения и нови усещания.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати