ezine.bg»Статии»Любопитно»Мотивация»Какви са правата ни в градския транспорт

Какви са правата ни в градския транспорт

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k73137
Градски транспорт

В градския транспорт пътниците имат както права, така и задължения. Ситуацията в София е много деликатна, тъй като се разчита на самите пътници да се таксуват за пътуването.

Естествено, постоянният контрол следи за изпълнението на това задължение. Сблъсъците с контрольорите не са рядкост в автобуси, трамваи и тролеи и винаги тръгват от въпроса дали контрольорът има право да ме глоби.

Контрольорите трябва да глобяват само нередовните пътници, т.е. такива, които пътуват без перфориран билет или с нередовна карта. Глобата е от 20 лева. Глобявайки ви, вие може да продължите пътуването си. Това означава, че контрольорът не може да ви свали от превозното средство и да ви иска пари за глоба.

Щом ви глобят трябва да ви дадат и билетче, на което пише сумата, с която сте глобени.

Когато ви проверява, контрольорът като служебно лице е длъжен да се легитимира. Ако имате оплаквания срещу него, може да ги направите на телефон 0700 13 233 или на сайта на Центъра за градска мобилност.

Ако откажете да заплатите глоба, контрольорите са длъжни да ви свалят от превозното средство и да ви съставят акт за административно нарушение, който започва от 70 лева и стига до 100 лева.

Автобус
Снимка: Виж София

Контрольорът е упълномощен да издава подобен акт, заради което не е необходимо да присъства полицай. Ако обаче пътникът настоява, такъв може да бъде извикан.

Водачите на превозно средство са задължени да продават билети само срещу точно приготвена сума, т.е. ако шофьорът няма да ви развали и вие пътувате без билет, вината си е само ваша.

Ако обаче шофьорът няма билети, вината е негова и не трябва да плащате глоба. Контрольорите и в този случай се опитват да вменят вина на пътниците, искайки да заплатят 20 лева. Но при отказан билет от водача, контролата няма право да ви глобява.

В този случай трябва да сигнализирате на телефон 0700 13 233 или на сайта на Центъра за градска мобилност, където трябва да съобщите инвентарния номер на возилото, линията, по която се движи, и спирката, около която се намира то. Така шофьорът ще бъде глобен, че е излязъл на линия без билети или с малка бройка и ги е свършил.

Може да се предпазите от глоба, като на телефон 0700 13 233 кажете, че не е ваша вината да сте без билет.

Ако обаче контрольорите настояват да ви глобят, може да поискате да ви напишат акт за административно нарушение, който да оспорите в съда. Оспорването струва 10 лева.

Трябва да знаете, че контрольорите получават допълнителни бонуси към заплатата за броя на глобените пътници, заради което някои служители настояват да платите глоба.

За това не трябва да се оставяте да ви вменяват вина при положение, че не сте виновен. Това обаче не е и извинение да се возите безплатно в градския транспорт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати