Разходките ни превръщат в два пъти по-креативни личности

Креативност

Разходките са любимо занимание на много хора по света. Едни обичат да се разхождат сами, други с домашния си любимец, а трети в компанията на много приятели. Някои предпочитат да кръстосват улиците на града, а за други по-приятни са походите сред природата.

Скорошно американско изследване обаче показва, че разходките не само ни разтоварват, но ни и зареждат с творческа енергия. Хората се превръщат в два пъти по-креативни личности, когато, вместо да седят, се разхождат, информира в. Дейли мейл.

Според екипа на д-р Мерилин Опецо от университета в Санта Клара, Калифорния, ако се нуждаем от нови идеи, една разходка в парка би се отразила отлично на творческото ни мислене.

Участниците, включили се в изследването, били подложени от учените на тестове за креативност. По време на някои експерименти доброволците трябвало да вземат участие в асоциативни игри, разхождайки се, а в други – докато седят зад бюрото.

Учените забелязали, че най-високи резултати имали участниците, които се движели, без значение дали това било навън или в закрити помещения. Интересен се оказал фактът, че дори ако участниците били придвижвани в инвалидни колички на закрито, те отново имали по-добри творчески постижения от хората, седящи зад бюро.

Преимуществата от движението се забелязвали в творческо отношение дори и след като участниците заемали място зад бюрата. Ето защо д-р Опецо препоръчва на хората, които ще участват в заседание, в което трябва да изпъкнат с креативни идеи, да се поразходят поне малко преди това.

Разходка

Някои дейности, разбира се, е по-удачно да се извършват зад бюрото, коментира изследователският екип. Учените установили, че доброволците се справят по-успешно с творчески въпроси, изискващо само един правилен отговор, докато заемат седнало положение.

Резултатите от проведения експеримент са сериозна причина да се движим повече, тъй като напоследък сякаш почти изключихме разходките от ежедневието си. В опитите да улесним живота си, използваме какви ли не технологии, които водят до обездвижване и всъщност повече ни вредят.

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати