ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Да сдържаме смеха си? Невъзможно!

Да сдържаме смеха си? Невъзможно!

Смях

Човек на практика е неспособен да контролира смеха си. Тази емоция може да бъде задържана в рамките на 1-2 секунди, след което в крайна сметка смехът побеждава.

Смехът е реакция на организма към нещо весело, придружена с мимики върху лицето. Според проучванията колкото повече човек се опитва да сдържа тази емоция, толкова по-силно тя се проявява секунди по-късно.

Учените казват, че усмивката действа като социален рефлекс. Човек, който се усмихва или смее, може да зарази със същото и останалите хора, което неминуемо ще подобри настроението.

Когато около нас възниква смешна ситуация, незабавно организмът ни започва да произвежда хормон, който изпраща сигнали до онази част от мозъка, която отговаря за нашия смях.

Любопитното е, че човек първо се научава да плаче, преди да се научи да се смее. Първите сълзи на бебето потичат между 6 и 10 седмица след раждането му.

Сълзи

Между другото една от основните задачи на слъзните жлези се състои в това, че когато изпитаме болка, те започват да отделят биологично активни вещества, които ускоряват заздравяването на рани или просто лекуват болката.

Освен това хората, които често плачат, са по-малко чувствителни към сърдечно-съдови заболявания. Затова старите хора казват Поплачи си и ще ти мине! .

Смята се, че една от причините, че жените живеят средно от 6-8 години по-дълго от мъжете, са сълзите: една жена плаче 5 пъти по-често от представителите на силния пол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати