ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Лечебните свойства на цветовете

Лечебните свойства на цветовете

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k190296
Цветове

Забелязвали ли сте някога как определени цветове ви карат да се чувствате добре, а други - не. В това няма нищо необичайно, защото всеки цвят притежава определени свойства.

Според Аюрведа цветовете действат лечебно върху човешкия организъм и го предпазват от различни болести.

Вижте как могат да ви помогнат седемте основни цвята.

Червено

Лечебните свойства на цветовете

Червената багра символизира кръвта и топлината. Този цвят стимулира образуването на червени кръвни клетки и подпомага кръвообращението. Спомага за здравия външен вид на кожата.

Хората с ниско кръвно и студени крайници трябва да имат в гардероба си червени дрехи. С червения цвят обаче не бива да се прекалява, тъй като непрекъснатото му въздействие може да ви причини възпаление на очите.

Оранжево

Лечебните свойства на цветовете

Оранжевият цвят е топъл и приятен като червения, затова свойствата им са сходни. И ако червеното поражда страст, то оранжевото въздейства благоприятно на половите органи, като ги предпазва от болести и ги зарежда с енергия.

Жълто

Лечебните свойства на цветовете

Жълтият цвят избистря ума и помага на хора, които са заети с тежка мисловна дейност, като усилва паметта. Той също така дарява човек със спокойствие и лекува депресии. Важно е обаче да не се прекалява с жълтото, тъй като това може да доведе до здравословни проблеми.

Зелено

Лечебните свойства на цветовете

Всеизвестен факт е, че зеленият цвят успокоява и придава свежа нотка на всичко. Свързва се още с възраждането на природата. Тази помага на хора със сърдечни проблеми. Ако страдате от уморени очи, наблюдавайте зелени предмети или растения и неприятното чувство ще отмине.

Жълто-зелено

Лечебните свойства на цветовете

Тъй като този цвят представлява комбинация от жълто и зелено, той притежава свойствата и на двата цвята. Действа отлично на хора с опънати нерви, често подложени на стрес.

Синьо

Лечебните свойства на цветовете

Действието на синия цвят доста се различава от това на червения. Свързва се с охлаждане, свежест и хармония. Помага при кожни проблеми. Освен това той успокоява и премахва тревожните мисли.

Виолетово

Лечебните свойства на цветовете

Виолетовият цвят символизира духовната връзка между човека и Божественото. Той засилва вярата и прави волята по-силна. Помага на хора, страдащи от несподелени чувства.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
53
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати