ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Романтиката може да лекува психиката

Романтиката може да лекува психиката

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k143
Любов
Термо чаши с двойни стени за кафе - 2 броя по 200 мл-20%
Качество без компромис:
Термо чаши с двойни стени за кафе - 2 броя по 200 мл
28.00 лв.
22.50 лв.
Виж ››

Учени от университетите на Йена и Касел са стигнали до заключението, че романтиката в една връзка може да лекува хората от пристъпи на тревожност и раздразнителност.

Проучването показва, че романтичните жестове не трябва да се пренебрегват, тъй като те могат да помогнат на една личност да се развие.

Специалистите са стигнали и до заключението, че състояния като невторичността могат да бъдат повлияни от романтичните отношения.

Ако невротичността, тревожността и раздразнителнотта се засилят, човек може да достигне до постоянни депресии и да намали самооценката си.

При проучване сред 245 двойки на възраст между 18 и 30 година екип от научни изследователи са наблюдавали поведението на хора, споделящи интимна връзка, в продължение на 9 месеца.

Екипът е оценявал и степента на невротичност и удовлетвореност на отделните личности от всяка една двойка.

Всеки един от доброволците е трябвало сам да анализира произволен сценарий от житейска ситуация, като прецени доколко тази ситуация ще засегне отношенията им с половинката.

Романтика

Крайните резултати показват, че хората с висока степен на невротичност приемат обикновените житейски ситуации по-различно. Те са реагирали по-остро и са използвали по-негативни думи, когато е трябвало да анализират една двусмислена ситуация от ежедневието.

За хората, които имали романтична връзка, същите двусмислени ситуации не провокирали в същата степен невротичността им. Те споделили, че дължат спокойствието си основно на партньора, който винаги ще ги подкрепи.

Положителните емоции и лекото общуване с любимия човек има силен ефект в положителен аспект върху възгледите на един човек за света.

Учените са категорични, че влюбените се справят много по-лесно с житейските задачи, настроени са по-оптимистично и не страдат до силни разстройства на психиката.

Десетки изследвания са стигнали до извода, че любовта може да лекува стрес, гняв, агресия и анорексия, като дори спомените за любимите хора могат да ни мотивират.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest