ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Ниските мъже са дълголетници

Ниските мъже са дълголетници

МаринаМарина
Джедай
46818
Мъже

Хората (Homo sapiens) са вид средно големи бозайници, единствените съществуващи днес представители на род Хора (Homo). Те са ходещи изправени примати от семейство Човекоподобни (Hominidae). За бозайниците е характерно това, че те живеят по кратко време и са с по–ускорен метаболизъм.

Освен това достигат рано до полова зрялост и загиват по–бързо от останалите. При хората детството продължава по–дълго време, налице е забавен метаболизъм в организма, представителите не се възпроизвеждат постоянно и така достигат до преклонна възраст.

При изучаване на примати биолози установили, че забавеният им метаболизъм е именно причина за по–бавния им темп на живот. Ниската интензивност на растеж, възпроизводство и стареене съответстват и на разхода на енергия. Ето по тази причина често чуваме думите - природата си знае работата.

До много интересен извод са стигнали екип от учени, които открили връзка между качеството на живот и неговата продължителност. Изследователите предполагат, че в периодите, когато човек е под стрес, неговата височина намалява, а когато е в период на възход и просперитет, става по–висок.

Американски учени пък смятат, че ниският ръст може би е свързан с ген, отговорен за голямата продължителност на живота. Защитна форма на гена, наречен FOXO3, води до по-малък размер на тялото по време на ранното развитие и вероятно до по-дълъг живот.

Мъж

Въз основа на тази теория е направено проучване между 8000 мъже с различни височини - от много ниски до високи. Те били разделени в две групи. В едната били тези с височина 157 см или по-малко, а другата - от 162 см и нагоре.

След години наблюдения се отчита, че по-ниските мъже надживяват високите, без категорично да се потвърждава тезата. Но категорично е доказано, че размерът на тялото е свързан с гена FOXO3.

Оказва се, че това не е единственото изследване по темата. Друго такова проучване е публикувано през 2012 и е включвало 500 мъже от италианският остров Сардиния. Резултатите посочили също, че дребните мъже живеят с по 2 години повече от високите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest