Най-страховитите и редки болести

Синя кожа

В даден момент от живота си всеки човек се разболява от нещо. Болестите могат да са съвсем леки като обикновена настинка, но могат да са много тежки и сериозни. Има заболявания, от които боледуват почти всички хора, но има и такива, които са изключително редки и плашещи. Вижте някои от тях.

Верукозна епидермална дисплазия

Чува ли сте за Човека-дърво? С това име стана известен индонезиецът Даде Косвара, който страда от Верукозна епидермална дисплазия. Когато бил тийнейджър, Деде паднал в гората и си наранил краката. Раните зараснали, но на тяхно място се появила малка брадавичка. С течение на времето по краката и ръцете му се появили още по-големи брадавици, които заприличали дори на клоните на дърво. Дълги години Даде е напълно безсилен пред болестта си.

След като негова снимка се появява в интернет, екип от учени решава да му помогне. Оказва се, че болестта му се дължи на Човешки папилома вирус, който причинява епителни разраствания. Повече от 80% от хората по света са носители на въпросния вирус, но при голяма част от тях симптомите не се проявяват. След извършения преглед Деде е започнал да се подлага на операции за отстраняване на кожните образувания. При най-сериозната интервенция са премахнати шест килограма брадавици от тялото му.

Редки болести

Протеус синдром

Това изключително рядко заболяване засяга много малък брой от хората по света, като в миналото се е срещало по-често. Причината за него е мутация в специфичен ген, при която някои тъкани в човешкото тяло нарастват повече от обичайното. В това число влизат костите, кожата и мускулите.

При самото раждане на човек не се забелязват признаци на заболяването, но с израстването на организма започват да се развиват множество асиметрични образувания и външният вид на човек се изменя доста. Според някои сведения Човекът-слон (Джоузеф Мерик), живял в Англия през 19 век, е бил болен точно от този синдром.

Ектродактилия или Синдромът щипки на омар

При този вид болест някои пръсти на ръцете и краката са се сраснали или ги няма изобщо, а крайните два са издължени и засукани навътре, подобно на щипци на рак. Болестта е причинена от редица генетични фактори, а болните от нея са с по-странни крайници.

Заболяването обаче почти не затруднява функциите на тези части на тялото. По-известите хора, страдащи от тази болест, са световният шампион по шахмат Михаил Тал, както и китаристът на френската метъл група Nocturnal Depression.

Алергия към вода

Смърф

Можете ли да си представите ежедневието си, без да имате какъвто и да е контакт с вода? Точно така обаче минава денят на хората, които развиват алергия към нея. Едно съвсем леко мокрене или дори собственото им потене може да им причини непоносими сърбежи, обриви и парене.

Още по-тъжното е, че дори при пиенето на вода те усещат затруднение и дискомфорт, който продължава до два часа след това. Учените смятат, че хората, които са алергични към вода, всъщност са алергични към част от своята кожа, която се изменя при досег с вода и причинява либерация на хистамин, отговорен за алергичната реакция.

Синдром на синята кожа

Тази генетична аномалия се среща сравнително рядко и се характеризира със син или лилав цвят на кожата. Потърпевшите бързо се уморяват и често не са способни да извършват тежки физически упражнения.

Семейство от Кентъки, САЩ, чиито членове са известни като „сините хора“, е било засегнато от странната болест. Тя се предала и на техните наследници, но благодарение на съвременните методи за лечение един член на рода все пак успял да се излекува и да се сдобие с нормален цвят на кожата.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати