Доказано: Мобилните телефони водят до рак на мозъка

Смартфон

Мобилните телефони излъчват радиочестотна енергия (радиовълни) под формата на нейонизиращи електромагнитни лъчения, които могат да бъдат погълнати от тъканите, разположени в близост до мястото, където е мобилният апарат, и особено в момента на неговото използване.

Размерът на тази редиочестотна енергия зависи от самия мобилен телефон, от технологията на неговото производство, разстоянието между човека и телефона и между човека и мобилните клетки.

Радиочестотната енергия е форма на електромагнитна радиация, а електромагнитните излъчвания от своя страна се разделят на йонизиращи и нейонизиращи. Към йонизиращите спадат рентгеновите лъчи, космическите лъчи и други, а към втората група - радиовълните, такива излъчвани от радар, микровълнови печки и други.

Мобилен телефон

Излагането на йонизираща енергия може да се оприличи като един вид лъчева терапия, която увеличава риска от развитието на ракови образувания.

С годините броят на потребителите на мобилни телефони е нарастнал значително. През 2010 година е имало повече от 303 милиона абонати към мобилни оператори в САЩ, като тези данни показват близо трикратно увеличение на използваната услуга само за 10 години, когато абонатите са били 110 милиона.

Към ноември 2011 година обаче са отчетени 6 милиарда абонаменти в световен мащаб. С годините се е увеличил освен броят на мобилните телефони и абонати, но и на времетраенето на разговорите и тяхната абсолютна необходимост. Много хора по целия свят изкарват прехраната си по този начин и често е трудно употребата им да бъде намалена.

мобилни клетки

Отделни проучвания показват, че при хората, използващи мобилни телефони за поне 50 минути, мозъчната тъкан от страната на апарата метаболизира (разгражда) повече глюкоза за разлика от другата половина на мозъка.

До скоро нямаше и сигурни данни за това доколко мобилните телефони водят да развитието на рак на мозъка. Френски изследователи обаче застават открито зад думите, че хората използващи често или постоянно апаратите, са застрашени от болестта. Проучването е направено във Франция с участието на хора от застрашената група.

Всички обаче са единни в едно – да разговаряме по мобилните телефони възможно най-малко, да избягваме да ги държим до ухото в момента на свързване с избрания абонат и по възможност да комуникираме с компютър или друго устройство.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати