Умна блуза ще мери сърдечния ритъм

Сърдечен ритъм

На конференция в Южна Калифорния бе представена нова буза, оборудвана със свръхмодерна технология, която ще може да измерва сърдечния ритъм.

Високотехнологичната блуза е разработена от компанията Intel, като в дрехата има фибри с проводникови свойства, които ще следят за сърдечни ритъм на един човек и ще изпращат информацията към смартфон или компютър.

Intel са разработили блузата съвместно тайванската компания AIQ, която с годините се е специализирала в сливането на текстил и електроника за производството на функционални и модерни дрехи.

Блузата използва новия микрокомпютър на Intel Edison, за да изпраща информация за сърдечния ритъм чрез Bluetooth и Wi-Fi към смартфон или компютър.

Директорът на отдел Интернет устройства в Intel - Майк Бел, заяви, че към умната блуза ще може да бъде добавян и чип за 3G мобилна връзка, както се добавят чипове в мобилните телефони.

Това ще даде възможност данните за състоянието на сърдечни ритъм да се изпращат при всякакви условия.

„Идеята е да произведем хардуер и софтуер за партньорите ни, които да разработват нови продукти с тях“ – заявил Бел на конференцията.

Смартфон

Новата блуза ще дава възможност и на родителите на наблюдават своите деца, когато не са заедно. Под 24-часово наблюдение ще могат да бъдат и възрастни хора, които имат проблеми със сърдечно-съдовата система и имат нужда от спешна медицинска помощ при криза.

Електрониката ще се намира в малка кутийка в страничен джоб на блузата и може да се отстранява при пране.

От компанията заявяват, че възнамеряват да изобретят и други умни дрехи, като например такива, които остават сухи при потапянето във вода.

От няколко година белгийски учени се опитват да създадат ново поколение дрехи, които, освен че измерват с точност сърдечния ритъм, ще могат да алармират и за кражба.

Планира се в новите дрехи да се вградят миниатюрни сензори, които да предупреждават както притежателя, така и полицията за евентуален нападател.

В битката за производство на новото поколение дрехи са включили големи компании като Адидас, Леви Строс и Самсонайт.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати