ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Връзката между желанието за шоколад и цикъла

Връзката между желанието за шоколад и цикъла

МаринаМарина
Джедай
46819
Шоколад
Термо чаши с двойни стени за кафе - 2 броя по 200 мл
Качество без компромис:
Термо чаши с двойни стени за кафе - 2 броя по 200 мл
28.00 лв.
Виж ››

Всеизвестен факт е непреодолимото желание за сладки изкушения при жените, но разбира се тези страсти са налице и при част от по-силния пол. Изследвания показват, че 97 % от жените и 68 % от мъжете обичат да похапват шоколадови десерти.

Жените са буквално пристрастени към шоколада често по време на пубертета, при бременност и по време на месечния менструален цикъл. Много проучвания по този въпрос казват, че желанието за похапване на повечко сладко се дължи на хормоните естроген и прогестерон (полови хормони, които се произвеждат в яйчниците на жената) и тяхното въздействие върху главния мозък.

С това се обяснява и фактът, че при жени в климакс (преходът към менопауза) и менопауза (моментът, когато мензисът е спрял поне една година) апетитите за сладко намаляват заради намаляване нивото на половите хормони.

Проучване в Пенсилвания с три групи жени, едната от които до 45 години, втората - до 65, и съответно третата група обхваща жените след 65 години, извежда интересна закономерност.

Всяка една от дамите е трябвало да попълни анонимна анкета с въпроси от типа: Имате ли редовни менструални цикли, Дали са в менопауза вече, Използвате ли хормонална контрацепция, Обичате ли да похапвате шоколад и дали желанието се покачва по време на цикъла и други.

Резултатите посочват, че при жени до 45 години желанията за шоколад са по-високи и намаляват с възрастта, а при групата над 65 години отсъстват изцяло.

Желание за сладко

Причината според изследователите са хормоналните колебания в стойностите на половите хормони естроген и прогестерон, които въздействат върху почти всички органи и системи в човешкият организъм като кожа, очи, коса, имунна активност, храносмилане, мозък, кръв, хормони и при възпроизвеждането.

А шоколадът според диетолога Д-р Мичъл е комбинация от съставки, осигуряващи щастие на организма. Той съдържа няколко ингредиента, които могат определено да Ви накарат да се усмихнете.

Така например съдържащият се в него теобромин развеселява човек. Името на това съединение идва от theobroma – вид какаово дърво, но не съдържа в себе си бром. Тази съставка, която се съдържа и в какаото, има ефекта на кофеина, макар и с по-слабо действие. По тази причина често се дава на малките деца да изпият по чаша мляко с какао след сън.

Триптофанът в шоколада пък увеличава нивата на серотонин в мозъка, което също подобрява настроението и прави човек щастлив. А както знаем, преди цикъл много от жените изпадат в депресии, променливи настроения и това парче шоколад може да спаси от подобни неприятни усещания.

А съединението фенетиламин подпомага освобождаването на ендорфини (хормонът на щастието), които, от своя страна, предизвикват чувства на страст и любов.

Естествено няма как да се избегнат съдържащите се в шоколада захари и мазнини, но пък без тях нямаше да имаме тази невероятна кремообразна структура и да си доставим това перфектно сладко удоволствие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest