ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Седем причини за влошаването на паметта

Седем причини за влошаването на паметта

Лоша памет

Ако напоследък ви се случва постоянно да си забравяте ключовете за колата вкъщи и да го откривате едва на паркинга, а след като се върнете, установявате, че печката и ютията все още са включени, това е знак, че паметта ви се влошава.

Въпреки разпространеното мнение, паметта не винаги се влошава заради напредването на възрастта. Усетите ли, че паметта ви се влошава, направете необходимото, за да спрете този процес.

Депресията води до сериозно влошаване на паметта. Причината се крие във факта, че депресираният човек не може да се концентрира и да запомня заради претоварването с негативни мисли. Гневът, страхът и безпокойството се отразяват върху качеството на паметта.

Стрес

Претоварването с прекалено много задачи също се отразява пагубно на паметта. Много хора се опитват да поемат твърде голямо количество отговорности и да запомнят много неща, които трябва да свършат.

Това може да доведе до пълно объркване поради претоварване на мозъчните клетки. Единственият начин да се справите с такъв проблем е да се научите да се фокусирате върху едно нещо, докато го правите, защото иначе мозъкът ви се обърква.

Невъзможността да показвате своите емоции като срам и страх също може да се отрази върху качеството на мозъчната ви дейност. Когато не използвате редовно центровете, които отговарят за емоциите, това може да се отрази на паметта.

Мъж

Пристрастяването към наркотици също се отразява негативно върху уменията ви да запомняте голямо количество информация.

Същото се случва и при пристрастяването към алкохола, както и при редовната злоупотреба с големи количества напитки с високо съдържание на спирт. Това уврежда дълготрайната памет и може да имате бели петна за цели периоди от живота ви.

Липсата на сън се отразява зле върху възможността да запомняте информация. Ако не дадете на мозъка си възможност да отпочине достатъчно, това ще увреди паметта ви.

Липсата на тиамин, известен също така и като витамин В1, също е в списъка с причинителите на загубата на памет. Тиаминът е ценно вещество, което помага храната да се превръща в енергия. Липсата на достатъчно тиамин се отразява както на краткотрайната, така и на дълготрайната памет.

Рейтинг

5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати