Писането на ръка ни прави по-умни

Писане на ръка

Използването на химикали и моливи напоследък сякаш се е превърнало в отживелица. Старомодното писане в тетрадка обаче може да е много по-полезно за мозъка ни, отколкото употребата на клавиатура.

Ето няколко причини, които ще ви накарат отново да погледнете към тефтера и добрата стара химикалка.

По-бързо съсредоточаване

Когато използваме компютър, ние имаме лесен достъп до всякаква информация и мозъкът ни много добре го знае. Често тръгвайки да пишем нещо, изведнъж надникваме някъде другаде и забравяме за първоначалните си намерения. Докато писането на празен лист не ни дава други възможности и ние сме способни да се съсредоточим много по-лесно и да довършим писмената си задача значително по-бързо.

Компютър

Запомняне на новата информация

Тъй като всяка буква или символ се изписва по определен начин и изисква определено движение на ръката, ние се съсредоточаваме повече, изписвайки буквите с химикал или молив, и по-лесно запомняме новата информация. От своя страна работата на компютър е монотонна и изписването на символ изисква само едно натискане на съответния клавиш. В този момент често ни се случва да се отнесем и изобщо да не осъзнаем какво изписваме, камо ли да го запомним.

Обогатяване на речта

Писане

Много от хората предпочитат първо да напишат даден текст на ръка и след това да го разработят на компютъра си. Нови изследвания сочат, че тези от нас, които предпочитат да пишат на ръка, използват в речта си по-голям набор от думи и сложни изрази за разлика от привържениците на машинописа.

Трениране на мозъка

При писането се задействат мозъчни зони, които имат връзка с работната памет, мисленето и езика. Когато пишем на ръка, ние тренираме мозъка си. Психолози са анализирали различни дневници на техни пациенти, водени на ръка и такива, написани на компютър. Те забелязали, че първите са формулирани много по-смилено и последователно от вторите.

В днешно време, когато мнозина предпочитат да работят на компютър, упражняването на ръкопис може да стане полезно за съхраняване на остротата на ума, казва невробиологът Мюрали Дорайсуами.

Виж повече

Рейтинг

4.8
Общо 4 гласували
5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари