Писането на ръка ни прави по-умни

Писане на ръка

Използването на химикали и моливи напоследък сякаш се е превърнало в отживелица. Старомодното писане в тетрадка обаче може да е много по-полезно за мозъка ни, отколкото употребата на клавиатура.

Ето няколко причини, които ще ви накарат отново да погледнете към тефтера и добрата стара химикалка.

По-бързо съсредоточаване

Когато използваме компютър, ние имаме лесен достъп до всякаква информация и мозъкът ни много добре го знае. Често тръгвайки да пишем нещо, изведнъж надникваме някъде другаде и забравяме за първоначалните си намерения. Докато писането на празен лист не ни дава други възможности и ние сме способни да се съсредоточим много по-лесно и да довършим писмената си задача значително по-бързо.

Компютър

Запомняне на новата информация

Тъй като всяка буква или символ се изписва по определен начин и изисква определено движение на ръката, ние се съсредоточаваме повече, изписвайки буквите с химикал или молив, и по-лесно запомняме новата информация. От своя страна работата на компютър е монотонна и изписването на символ изисква само едно натискане на съответния клавиш. В този момент често ни се случва да се отнесем и изобщо да не осъзнаем какво изписваме, камо ли да го запомним.

Обогатяване на речта

Писане

Много от хората предпочитат първо да напишат даден текст на ръка и след това да го разработят на компютъра си. Нови изследвания сочат, че тези от нас, които предпочитат да пишат на ръка, използват в речта си по-голям набор от думи и сложни изрази за разлика от привържениците на машинописа.

Трениране на мозъка

При писането се задействат мозъчни зони, които имат връзка с работната памет, мисленето и езика. Когато пишем на ръка, ние тренираме мозъка си. Психолози са анализирали различни дневници на техни пациенти, водени на ръка и такива, написани на компютър. Те забелязали, че първите са формулирани много по-смилено и последователно от вторите.

В днешно време, когато мнозина предпочитат да работят на компютър, упражняването на ръкопис може да стане полезно за съхраняване на остротата на ума, казва невробиологът Мюрали Дорайсуами.

Рейтинг

4.8
Общо 4 гласували
5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари