ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Влюбените се разкриват чрез погледа

Влюбените се разкриват чрез погледа

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k73125
Влюбени

Погледът е най-сигурният знак, който показва, че един човек е влюбен. Според ново научно изследване именно очите ни помагат да разграничим любовта от сексуалното привличане.

Проучването на учените от университета в Чикаго сочи, че само през погледа на един човек може да разберете дали той се влюбва във вас или чувства само сексуално увлечение.

Според изследователите, когато един човек се влюбва, той съсредоточава погледа си върху лицето на другия човек. Това показва, че го възприема като потенциален партньор.

Ако обаче погледът шари по други части от тялото на отсрещния човек и почти не се спира върху лицето, това означава, че събеседникът ви приема само като сексуален обект.

Водещият автор в изследването Стефани Кациопо пояснява, че проучването може да помогне при определянето на връзките между реакциите на тялото и чувствата, които изпитваме.

Макар че засега се теоретичните знания за влюбването и влюбването от пръв поглед не са много, учените са категорични, че има сигурна връзка между любовта и реакцията на очите.

Любов

Според научните анализи именно погледът разкрива влюбените чрез движенията на техните очи в зависимост от това какви чувства изпитват към срещуположния обект.

Данните са показали още, че няма разлика във времето, когато един човек се влюбва и когато изпитва сексуално привличане. Това означава, че на човешкия мозък му е необходим приблизително еднакъв интервал от време, за да различни двете емоции, но със сигурност може да изпита само едната от тях.

Учените казват, че влюбените и новородените се приличат именно при контакта на очите – той е първият източник на емоционална връзка и има най-голямо значение за изграждането на такава.

Експерименти на учени доказали, че дори само няколко минутно взиране в очите на някой, може да доведе до влюбване.

Като цяло жените усещат най-голяма близост, когато са лице в лице с половинката си, докато мъжете чувстват емоционална близост, когато са до нея, работят или извършват някакво занимание заедно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати