ezine.bg»Статии»Любопитно»Работещо Момиче»Сряда е най-тежкият работен ден

Сряда е най-тежкият работен ден

Работен ден

През кой ден от седмицата се чувствате най-напрегнати? Може би понеделник, когато осъзнавате, че седмицата едва започва и се връщате от почивка през уикенда...Или пък сряда, когато сте в средата на работната седмица и има още толкова дни до почивката?

А може би сте от хората, които в петък се чувстват най-натоварени, защото трябва да успеят да свършат много неща преди двудневната почивка, но умората вече си казва думата.

Работата в понеделник може да бъде причина за преждевременна смърт, посочват резултатите от японско проучване. Според учените броят на сърдечните удари в първия ден от седмицата нараства значително.

Доктор Шуого Мураками, който ръководи изследването, е следил заедно със своя екип кръвното налягане на около 1000 души. Установено е, че в понеделник случаите на сърдечни удари зачестяват.

Според учените причината е в това, че през неделния ден повечето хора се отдават на почивка, отърсват се от стреса.

В понеделник започва нова седмица и на хората им е трудно да преминат към динамиката на работния ден. Според д-р Шуого Мураками, ако си представим кръвното налягане на хората като графика, най-високата точка на графиката ще бъде сутринта в понеделник.

Друго изследване подкрепя японските специалисти – понеделник е най-тежкият ден от седмицата и вероятността от инфаркт нараства с 20 на сто, а продуктивността намалява с 40 %.

Същото проучване смята, че вторник трябва да се работи упорито, сряда трябва да се използва за размисъл, а четвъртък е най-подходящият ден за секс.

В четвъртък тялото на жените и мъжете произвежда пет пъти повече полови хормони, посочват учените. Петъкът се оказва най-благоприятен за отказване на цигарите.

Не така обаче мислят австралийски учени. Не понеделник, а сряда е най-тежък ден за работещите, смятат психолози от университета в Сидни.

Те обясняват това с факта, че сряда е средата на седмицата – хората осъзнават, че почивните дни са минали отдавна и има още доста до следващия уикенд. За своето изследване австралийските психолози са проучвали 350 човека.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати