ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Синята светлина балансира биоритмите ни

Синята светлина балансира биоритмите ни

Синя светлина

Дори напълно да липсва естествена светлина, специално подбрана изкуствена такава може да свери биолигичния часовник на човек. Това сочи наскоро проведено проучване в Антарктида под ръководството на Клод Гронфие от френския държавен Институт за здравето и медицински изследвания ИНСЕРМ.

Френските изследователи тествали върху себе си опитната бяла светлина, обогатена със синьо. Синият, допълващ нюанс, бил незабележим за хората. Използваното специално осветление се оказало полезно за здравето и производителността на труда.

Резултатите ясно показват, че въпреки отсъствието на естественото светило от небето, работещите в международната полярна научна станция Конкордия могат да сверят своя биологичен часовник.

Изследвалото протекло през 9-те седмици на полярната зима, в която няма слънце през деня. Работниците били изложени последователно или на стандартна бяла светлина, или на обогатена със синя, но видима като бяла такава. Те не променили никой от другите си навици.

Синьо небе

Резултатът бил видим – когато работели под светлината на белият поток, обогатен със синьо, те увеличили времето си за сън, станали по-отзивчиви и по-мотивирани в работата си. И обратното – в седмиците с обикновена бяла светлина подобни позитиви не се наблюдавали.

Ползите на синята светлина са доказвани и преди. Тогава, обаче, в опитите е използвана единствено синя от светодиоди. Тя е трудно приложима във всекидневието, тъй като е несъвместима с доброто виждане.

Липсата на светлина обикновено разстройва биологичния часовник на човек. Това води до редица проблеми като разстройство на съня, концентрацията, дори и паметта. В някои случаи се наблюдават депресии, сърдечносъдови проблеми.

Откритието на учените ще бъде в помощ на редица полярни научни центрове, командните зали на ТЕЦ и АЕЦ, космически центрове и други, където трудовата среда е със слаба или средна осветеност.

Те смятат, че бързо трябва да се премине към практическо приложение, най-вече заради здравето, продуктивността и сигурността на хората, работещи в подобни условия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати